Новини » Любопитно

Спирачните накладки - подценяваните спасители



Admin09.04.2020г 

Спирачните накладки - подценяваните спасители Спирачните накладки обикновено “живеят” незабележимо в колата ви. Никой наистина не ги забелязва, освен ако не трябва да бъдат заменени. Всеки шофьор разчита на тях да си вършат работата перфектно в случай на екстренна ситуация. Какво не е ясно обаче за мнозинството от шофьорите - зад тези помощници и наши спасители се крие много технология и яка работа за тестовете им.

Всяка смес за спирачни накладки се състои от до 43 суровини. Те се комбинират от производителите им в тясно сътрудничество с производителите на превозни средства по такъв начин, че да отговарят на специфичните изисквания за автомобила по отношение на триенето, комфорта и екологичните свойства.

Обширните изпитателни тестове поставят избрания материал във всякакви ситуации, които могат да се случат по време на експлоатацията му. Например коефициентите на триене се измерват при различни работни условия, провеждат се изпитвания за износване и комфорт на издръжливост и се определя поведението при горещо спиране.

Комфортните свойства се определят с помощта на обширни тестове, които включват и предаване на вибрации от спирачната накладка към други компоненти, като спирачния апарат или диска.

Но това е само началото, защото след тестовете в лабораторията следват обширни физически прегледи, за да може да се оцени материалното поведение през експлоатационния живот при климатични условия на студено, топло, мокро, различно налягане и агресивни условия на околната среда, например от разпръсквани по пътищата през зимата препарати.

В края са практическите шофьорски тестове, които търсят отговор на въпроси като - Колко високо е работното налягане на педала? Може ли да се създаде достатъчно високо налягане от всеки водач при аварийно спиране? Как повърхността реагира на мокри пътища? Има ли спирачни шумове и ако да, кои? Тестовият флот на компанията TMD, например изминава до 300 000 километра в тестове за шофиране по обществени пътища, планински проходи и писти при разработване на нова накладка.

За да може да отговори индивидуално на нуждите на производителите на автомобили, тази специализирана компания оперира с центрове за развитие по целия свят с 300 служители, които разполагат със собствени тестови стендове, лаборатории и тестови автопарк. Всяка година десетки милиони евро се инвестират в програми за изследвания и разработки и тестове.
Източник: Автопрес


Коментари

Добави коментар

Реклама