Новини » Любопитно

Как автомеханикът да спаси бизнеса си?Admin13.05.2020г 

Как  автомеханикът да спаси бизнеса си?

Как се създават аварийни фондове и как се обезпечават заплати и разходи ще са сред основните теми на уебинара "Как да направим автосервизът си отново успешен по време на криза". Той ще се проведе на 16 май и е организиран от първата в България Академия за автомеханици.

Уебинарът ще помогне до известна степен за справяне с кризата на един от най-засегнатите браншове. Бизнесът на автомеханиците бе споменат в началото на пандемията като един от най-засегнатите, след туризма и ресторантьорската сфера. По време на пандемия, голяма част от автосервизите затвориха и освободиха служителите си, и то за постоянно. Именно тези последствия, които според младия собственик на Академията Крис Младенов може да се избегнат, но с определен подход, зародиха идеята за такъв тип обучение. То ще подпомогне много хора от брашна да се изправят на крака и да не се влияят от ситуации, подобни на настоящата.

Как да се създават аварийни “фондове” за поне 6 месец напред, как механиците да бъдат гъвкави, да предлагат повече качество, за да задържат клиенти дори в криза и как да добавят стойност към услугите си, са само част от въпросите, които ще бъдат засегнати по време на уебинара. Ще се засегнат още тактики за обезпечаването на заплати и разходи за няколко месеца, като част от задължителна дългосрочна стратегия за всеки бизнес.

Академията вече е помогнала над 500 сервиза в страната да променят модела на работа, да оцелеят и да бележат ръст между 5% и 7% дори по време на извънредно положение.

„В момента потребителите са със свити доходи и много внимателно преценяват къде да вложат парите си. Затова е и особено важно през цялото останало време да се гради “фонд на доверие” и да се дава добавена стойност на услугата. По този начин клиентът става лоялен дори в период на криза“, добавя Крис Младенов.

Академията ползва ноу-хау от немски модел образователни структури за автомобилния бранш. Германия е сред страните с доказани бизнес модели, особено в сферите на автомобилния бранш. Например там, по време на извънредната ситуация, много сервизи са проявили гъвкавост – голяма част са преминали към безплатна диагностика на колата, която по принцип струва средно 100 евро. Освен това предлагат безплатна услуга “от врата до врата” - взимане на колата от дома за сервиз, който включва и пълна дезинфекция. Резултатът е, че работата им значително се е повишила.

Още преди настоящата криза, браншът на автомеханиците в България е бил дълги години в застой, според наблюденията на Крис Младенов. Причината са остарели методи на работа, липса на добавена стойност към услугата и липса на прилагане на изпитани европейски практики. Между 2018 и 2020 година, с въвеждането на обучения, се постига осезаемо раздвижване и излизане от сивата икономика, както постепенно ориентиране към по-добри и изпитани европейски практики.Източник: Economynews.BG
Коментари

Добави коментар

Реклама