Новини » Любопитно

Дизелскандалът – в Германия започват да плащат обезщетенияAdmin26.05.2020г 

Дизелскандалът – в Германия започват да плащат обезщетения

Скандалът с дизелите на VW Group е твърдо под контрол на държавата дори в Корона кризата. Защото вече е ясно, че производителят на автомобили №1 във Федералната република ще трябва да заплати щети за десетки хиляди шофьори на дизелови коли. В първата си присъда за скандала с VW дизелите, Федералният съд (BGH) в Карлсруе вече определи, че оплакващите се купувачи могат да върнат автомобила си и да си поискат парите за него.

С решението си висшите граждански съдии потвърдиха решение в полза на купувачите издадено преди от Висшия районен съд в Кобленц. Той беше задължил VW Group да възстанови на купувач на употребяван VW Sharan 25 600 евро плюс лихва поради умишлени аморални щети. Мъжът спореше, че се е доверил на рекламата и е повярвал, че си е купил чиста кола.

VW обяви, че ще предлага на ищците еднократни плащания и че ще се обърне към клиентите си с подходящи предложения. Еднократните плащания са "прагматично и просто решение" според нея. Размерът на офертите зависи от индивидуалния случай. VW определи решението на Карлсруе като "крайна точка" за проблема.

Решението за BGH е важен пример за много следващи случаи, а съдиите от Карлсруе вече насрочиха следващите три слушания по други “дизелови” дела за юли 2020 г., а се очаква да последват още. Решението обаче няма ефект върху договореното споразумение като част от модела за декларация, който според VW междувременно е бил приет от около 240 000 собственици на дизели.
Източник:Автопрес
Коментари

Добави коментар

Реклама