Новини » Автоновини

Вълнуващият нов Opel Mokka - енергичен и електрически



Admin25.06.2020г 

Вълнуващият нов Opel Mokka - енергичен и електрически

•Чиста енергия – самоуверена външност, висока позиция за водача и пътниците, електрическо задвижване без вредни емисии
•Вълнуваща електрическа мощ - 100 кВт/136 к.с. и 260 Нм максимален въртящ момент за страхотно удоволствие на пътя
•Изразителен характер - Mokka демонстрира новото прогресивно лице на марката с Opel Vizor
•Изцяло дигитален – арматурното табло Opel Pure Panel внася чистота и свобода зад волана
•Уникално ярка – матричната система на предните светлини IntelliLux LED® без опасност от заслепяване е първата в този пазарен сегмент
•Наистина авангардни - адаптивен круз контрол АСС с функция „stop & go” и върхови системи за асистенция на водача

Рюселсхайм. Електрически, без вредни емисии и с енергичен дизайн – сборът от тези качества формира образа на новия Opel Mokka. Днес германският автомобилен производител разкрива второто поколение на своя компактен бестселър - мощната, изцяло нова Mokka, която съчетава перфектно емоцията на забавлението и модерния дух. Новият модел може да се движи с изцяло електрическа тяга и с нулеви нива на емисиите, демонстрира висока ефективност и е по-компактен от всякога. Накратко – предлага перфектни предпоставки както за градски приключения, така и за спокойно и безопасно пътешествие на дълги разстояния по магистрала.

„Новата Mokka привлича погледите и е в състояние да промени начина, по който се възприема нашата марка! С Mokka ние преоткриваме Opel и представяме насоките в дизайна за следващото десетилетие. Тя показва ясно всичко онова, което марката олицетворява днес и ще защитава в бъдеще: Mokka е забавна, ефективна и иновативна във всяко отношение. И не на последно място, новият модел въплъщава съвършено и по възможно най-прогресивния начин основните ценности на марката Opel - вълнуваща, достъпна и германска. Това е първият Opel, който предлага електрическо задвижване от момента на пазарната си премиера и е истинско доказателство, че марката Opel става електрическа “, сподели ентусиазирано своето мнение за новия модел главният изпълнителен директор на Opel Михаел Лошелер.

Въпреки малко по-голямото междуосие (+2 милиметра), каросерията на новата Mokka е с цели 12,5 сантиметра по-къса от тази на предишното поколение и едновременно с това предлага на своите петима пътници подобно по обем багажно пространство до 350 литра. Общата дължина от едва 4,15 метра прави новия модел извънредно лесен за маневриране и паркиране в градски и крайградски условия. Дизайнът на новата Mokka поднася приятна изненада със своите забележителни пропорции, както и със завладяващата, достигаща и до най-малките детайли прецизност на самоуверената външност с нейните характерни къси надвеси и стабилна, широка осанка. Освен това, новото попълнение в гамата на Opel е и първият модел, който демонстрира бъдещото лице на марката под формата на Opel Vizor, както следващото поколение изцяло дигитално арматурно табло Opel Pure Panel. При него липсват както аналоговите контролни прибори, така и излишните и безполезни декоративни анимации – графичното представяне е ясно и изчистено, а предоставяната на водача информация е фокусирана само върху наистина необходимото. Всичко е максимално чисто и полезно за човека зад волана. Хоризонтално разгърнатият панел на арматурното табло включва два широкоформатни екрана, като този пред водача е с диагонал до 12 инча. За да гарантират интуитивно управление на функциите и пълна концентрация на вниманието върху пътната обстановка, дизайнерите на Opel са запазили физическите бутони за основните функции, с цел да бъде избегнато опасното ровене в подменютата.

Новата Mokka продължава традицията на Opel да пренася иновативни технологии от по-високите автомобилни класове и да ги внедрява в своите модели, насочени към много по-широка потребителска аудитория. В случая сред тях са модерни системи като адаптивния круз контрол ACC (Advanced Cruise Control), чиято функция „stop & go” позволява на водача да преодолява леко,. С настроение и без умора движението в натоварено градско движение и задръствания – електрическата Mokka-e потегля и спира самостоятелно и настройва автоматично скоростта и дистанцията съобразно движението на превозното средство отпред, без да изисква никаква работа със спирачката или газта от страна на водача. Наред с това, системата за активно поддържане на лентата за движение Active Lane Positioning автоматично поддържа новата Mokka в центъра на лентата с активна намеса в управлението. Предните светлини на новия модел също предлагат технологично решение от най-висок клас с адаптивната, напълно предотвратяваща опасността от заслепяване на останалите участници в движението матрична система IntelliLux LED® с 14 светодиодни елемента, която е уникално предложение в тази автомобилна категория. Всички варианти на Mokka се предлагат серийно с предни и задни LED светлини, електромеханична спирачка за паркиране, както със система за и разпознаване на пътни знаци Тraffic Sign Recognition. На разположение е и 180-градусова панорамна камера за обратно виждане.

Новата Mokka използва технологичната основа на новата версия на високоефективната мултиенергийна платформа CMP (Common Modular Platform) на компанията. Тази лека и ефективна модулна конструктивна архитектура предлага максимална гъвкавост при разработката на автомобила и дава възможност за използване както на система за изцяло електрическо задвижване с акумулаторни батерии, така и на двигатели с вътрешно горене – изборът е предоставен изцяло на клиента. В процеса на разработка на новия модел, екипът от инженери в Рюселсхайм е положил специални усилия от една страна върху мерките за намаляване на теглото, снижавайки го с до 120 кг спрямо предходното поколение, а от друга върху повишаване на структурната здравина на каросерията, която е с до 30% по-висока устойчивост на усукване при електрическата версия с нейната ниско разположена, интегрирана в подовата структура акумулаторна батерия. Предимствата, осигурени от предприетите мерки са очевидни - новата Mokka изразходва значително по-малко енергия и едновременно с това е много по-динамична, по-пъргава и предлага много по-голямо удоволствие от шофирането.

За първи път в историята на Opel, новата Mokka ще се предлага и в изцяло електрически вариант още от момента на пазарната си премиера. Електрическата Mokka-e съчетава движението с нулево ниво на емисиите с динамика и вълнуващо преживяване зад волана. Електродвигателят развива максимална мощност от 100 кВт (136 к.с.) и още при потегляне предлага максимален въртящ момент от 260 Нм. Отличните реакции, пъргавината и динамиката са сред изключителните характеристики на новия електрически модел. Водачът може да избира между три режима на задвижване - Normal, Eco и Sport - за най-хармонични и балансирани характеристики или за максимална динамика и удоволствие от шофирането в зависимост от своите предпочитания. Максималната скорост е електронно ограничена на 150 км/ч с цел ефективно използване на съхранената в акумулаторната батерия с капацитет 50 кВтч електроенергия и постигането на максимален автономен пробег. Системата за бързо зареждане с прав ток (DC) със 100 кВт дава възможност 80% от капацитета на батерията да бъде възстановен в рамките само на 30 минути и е част от серийното оборудване на новия модел. В режим Normal на задвижването Opel Mokka-e е в състояние да измине с едно зареждане на батерията до 322 километра (според изискванията на нормата WLTP) изцяло на електричество, а в режим Eco водачът получава допълнителни указания и подкрпа за постигането на възможно най-голям автономен пробег. Новата Mokka-e е подготвена за всички налични на пазара възможности за зареждане с електроенергия - независимо дали става дума за стенен заряден модул (Wallbox), за обществена бързозарядна станция или за стандартен кабел и обикновен домакински контакт, без значение дали токът е еднофазен или трифазен с 11 кВт. Вдъхваща доверие е и осемгодишната заводска гаранция на акумулаторната батерия.

Клиентите на марката могат да очакват извънредно енергична, забавна и пъргава на пътя Mokka от изцяло ново поколение. Поръчки за новото издание ще започнат да се приемат от края на лятото на 2020 година, а моделът ще бъде на разположение при официалните представители на марката от началото на 2021 година. Новият модел ще се предлага и с гама от изключително ефективни дизелови и бензинови двигатели.

Ясни структури – новото лице на марката Opel и новият дизайн на арматурното табло

При второто поколение на модела името Mokka отново е просто Mokka – също както при дебюта на първообраза през 2012 година. „Самоувереност и чистота – това е нашият постоянен девиз“, споделя главният изпълнителен директор на Opel Михаел Лошелер. За първи път в гамата на Opel, името на модела се простира гордо и централно в задната част на каросерията, използвайки нов, прецизно очертан технически шрифт. При пазарния дебют на първото поколение на Mokka, тя поднесе изненада със своите компактни размери и внушителен, издръжлив външен вид. Новата Mokka е още по-концентрирана и атлетична, но по изключително прогресивен начин – с извънредно ефективна, изчистена и самоуверена стилистика, с драстично по-къси надвеси на каросерията (минус 61 мм отпред и минус 66 мм отзад в сравнение с предходния модел), 10 допълнителни милиметра в широчина и визуално издължен силует за постигане на перфектни пропорции на каросерията. Компактнитте габарити и цялостният външен дизайн са отличен фон, на който 18-цоловите колела изглеждат по-мощни и впечатляващи от когато и да било.

Mokka е и първият модел, който показва новото, емблематично за марката Opel оформление на предната част - Opel Vizor. Покриващият цялата предна част на каросерията под ръба на предния капак Opel Vizor е цялостен, елегантен стилистичен елемент, който подчертава хоризонтално част от типичните за германската марка характеристики като най-новото поколение матрични предни светлини IntelliLux LED® и типичния криловиден светлинен профил на дневните LED светлини, предоставяйки централната позиция на яркия акцент под формата на легендарния Opel Blitz. До края на това десетилетие, създаденият от екипа на главния дизайнер Марк Адамс Opel Vizor постепенно ще се превърне в неразделна част от физиономията на всички модели на марката.

„Самоувереност и чистота – това са ценностите и качествата, които ще олицетворява бъдещият дизайн на марката Opel. Новата Mokka демонстрира атлетични пропорции, съчетани с прецизно структурирани, плавни повърхности. Разработихме тази стилистична философия в пълно съответствие с типичните характеристики на германския дизайн, съчетавайки прогресивния, самоуверен стил в дизайна с традиционната чистота “, посочи вицепрезидентът дизайн на Opel Марк Адамс.

Тази философия намира своето продължение и в оформлението на вътрешното пространство, където основен акцент е новият Pure Panel – авангардното арматурно табло, което следва стилистичната насока, зададена от Opel Vizor. Два широкоформатни екрани с диагонал до 10 и 12 инча посрещат водача и пътниците; централният дисплей е умишлено ориентиран към водача, а вентилационните отвори са изведени на заден план, за да позволят по-ясен фокус и по-добра концентрация върху основната тема. Pure Panel използва най-новите технологични решения и осигурява на водача най-важната и съществена информация, елиминирайки напълно всички излишни и дразнещи зрителните сетива елементи. Дизайнът на централната конзола също е впечатляващо изчистен - благодарение на малкия бутон на електрическата спирачка за паркиране, както и на новия електронен скоростен лост, изчистеният дизайн на панела вече не се нарушава от нито един изпъкнал детайл, а всички контролни прибори и уреди за управление са елегантно и изцяло интегрирани.

Водеща позиция в пазарния сегмент – светлинните технологии на Opel и високотехнологичните електронни системи за асистенция на водача

Новото поколение на Mokka ще дебютира в B-сегмента с редица върхови технологични иновации, които доскоро се предлагаха само в луксозния автомобилен клас. Марката Opel вече се утвърди като лидер в технологиите на светлините и всички варианти на Mokka ще бъдат оборудвани серийно с LED светлини от последно поколение - от дневните светлини в типичната за Opel криловидна графика до предните фарове за мъгла. Ярък акцент в този сегмент от пазара е адаптивната матрична система на предните светлини IntelliLux LED® с общо 14 елемента. Подобно на системите, използвани в Opel Insignia, Opel Astra и новия Opel Corsa, светлините IntelliLux LED® дават възможност за шофиране с постоянно включени дълги светлини. За да предотвратят заслепязането на останалите участници в движението, отделните светодиодни елементи могат да се изключват и съответно отново да се включват в рамките на хилядни от секундата, „изрязвайки“ зоната около насрещно движещите се превозни средства или движещи се близо отпред автомобили. Така опасността от заслепяване се елиминира напълно, а водачът и пътниците в Mokka се радват на обилно осветено като на стадион пътно платно. Изборът на изцяло LED технология за задните светлини е дал възможност на дизайнерите да оформят много тесни, изтеглени светлини, подчертаващи усещането за прецизност и качество на изпълнението.

Изключително комфортни – технологията на седалките на Opel и върховите решения за комуникационна свързаност

Отличните технологии в областта на седалките е сред големите предимства, характерни за марката Opel. Предлагат се различни модели ергономични седалки с шест вида настройки и индивидуално регулиране. Могат да се поръчат както спортни тапицерии и облицовки от Alcantara, така и класически от кожа – нещо изключително необичайно за модел от този пазарен сегмент. Удобствата в тази област се увенчават от седалката на водача с кожена облицовка с перфорирана повърхност и функции за отопление и масаж

Водачът и неговият спътник на предната седалка могат да поставят своите смартфони в разположеното на централната конзола отделение, в което съвместимите модели апарати могат да се зареждат безжично (на индуктивен принцип), а гуменото покритие предотвратява досадното плъзгане на устройствата. Новата гама от инфоразвлекателни системи осигурява перфектни комуникационна свързаност и забавления за водача и пътниците в новата Mokka. Предлагат се системите Multimedia Radio и Multimedia Navi със 7-инчов цветен сензорен екран, както и върхиовата в гамата система Multimedia Navi Pro с 10-инчов цветен сензорен екран с висока разделителна способност. Екраните са изцяло интегрирани в новото арматурно табло Pure Panel на Opel и са идеално ориентирани към водача.

Съвместимите с Apple CarPlay и Android Auto мултимедийни системи включват интегриран гласов контрол на функциите, а в новото поколение на Mokka се предлага и услугата OpelConnect. Навигационната функция LIVE navigation с информация за пътнотранспортната обстановка в реално време и директна връзка към службите за пътна помощ и спешно повикване eCall правят пътуването още по-спокойно и приятно за водача и пътниците. В случай на задействане на въздушните възглавници или устройствата за притягане на предпазните колани в случай на инцидент, eCall се свързва автоматично с местната служба за спешна помощ (PSAP - Public Safety Answering Point).

Източник: www.opel.bg
 




Коментари

Добави коментар

Реклама