Новини » Автоновини

BMW Group ускорява развитието на електрическата мобилност: електрическо задвижване за половин милион електрифицирани автомобилaAdmin03.07.2020г 

BMW Group ускорява развитието на електрическата мобилност: електрическо задвижване за половин милион електрифицирани автомобилa

BMW Group открива специализиран център за разработка на електрически задвижващи системи в Динголфинг и разширява производствените си мощности
- Електрическо задвижване за 500 000 електрифицирани автомобилa
- До 2000 работни места в специализирания център в средносрочен план
- Инвестиции над 500 млн. евро до 2022 година
- Успешна трансформация в най-големия производствен център на BMW Group

BMW Group ускорява още повече развитието на електрическата мобилност и определя стандартите в трансформацията на индустрията със своето производство. Днес в рамките на най-голямата си европейска производствена мощност в Динголфинг компанията откри специализиран център за производство на компоненти за електрически задвижващи системи. Още от 2013 г. в Динголфинг се произвеждат компоненти за електрическо задвижване, сега BMW Group разширява значително своя производствен капацитет. Баварският министър-председател Маркус Зодер и изпълнителният директор на BMW AG Оливер Ципсе дадоха символичен старт на производството на новото, високоинтегрирано електрическо задвижване BMW. То се характеризира с това, че електромоторът, трансмисията и управляващата електроника са обединени в едно. Новото поколение електрическо задвижване на BMW ще бъде използвано за първи път в новото BMW iX3, чието производство ще започне в края на лятото т.г. в Китай.

В специализирания си център в Динголфинг BMW Group в бъдеще ще прави компоненти за електрическо задвижване на осем производствени линии. Това ще бъдат батерии и електромотори, с които ще бъдат оборудвани електрифицирани автомобили. През следващите години компанията ще изгради още четири производствени линии, така че заводът да увеличи още повече производствения си капацитет.

Изпълнителният директор на BMW AG Оливер Ципсе каза по повод на откриването: „Навлизаме още повече в електрическата мобилност и поставяме стандарти при трансформацията на нашата индустрия. Още през 2022 г. само в Динголфинг ще можем да произвеждаме електрическо задвижване за над половин милион електрифицирани автомобила годишно. В същото време произвеждаме изцяло електрически автомобили, Plug-in хибриди и модели на двигатели с вътрешно горене на един конвейер спрямо микса на търсене и предлагаме на нашите клиенти т.нар „Power of Choice“. Това показва, че поставихме началото на промените в нашата индустрия, за да започнем истинска история на успеха.“

Площта на създадения първоначално върху 8000 метра2 през 2015 г. специализиран център за електрически задвижвания ще бъде увеличена десетократно до 80 000 метра2 през следващите няколко години. Броят на служителите също ще се увеличава. Само през първата половина на 2020 г. техният брой нарасна от 600 на 1000. В средносрочен план за производството на електрически задвижвания в Динголфинг ще бъдат заети до 2000 души.

Производство на високоволтови батерии и електромотори на място

„С нашите уникални познания в производството на високоволтови батерии и електромотори ние винаги следваме най-високите технологии и можем да стартираме нашето производство бързо, спрямо търсенето и последователно“, разкрива Михаел Николаидес, ръководител Планиране и производство на двигатели и ел. задвижвания. Още през 2021 г. една четвърт от продадените в Европа автомобили на BMW Group трябва да имат електрическо задвижване, през 2025 – една трета, а през 2030 – половината. През 2023 BMW Group ще предлага на клиентите си 25 електрифицирани модела, близо половината от които – изцяло на ток.

BMW Group има богат опит по цялата верига на стойността. Както новото, високоинтегрирано електрическо задвижване, така и новите високоволтови батерии са направени в тясно сътрудничество между специализираните отдели за разработка и производство. Компанията обединява ноу-хау в специализирания център за едросерийно производство на електрически задвижващи системи и гарантира ефективно производство, което в краткосрочен план може да реагира на съответното търсене за частично или цялостно електрифицирани автомобили. „Опитът от нашата гъвкава производствена система за двигатели с вътрешно горене е вложен в нашето производство на електрически задвижвания. Това ни позволява да реагираме бързо с продукцията на електрически задвижващи системи спрямо търсенето на електромобили и PHEV. Ето как прилагаме т.нар. „Power of Choice” за нашите клиенти ”, обяснява Николаидес.

Специализираният център е стандартизирал технически и разработил производствения процес на батериите така, че в унисон с нарастващата гама от електрифицирани модели автомобили, на една и съща производствена линия да могат да се произвеждат различни модулни варианти. С това компанията не само определя курса по отношение на технологията на производство, но също така осигурява работни места и ключови квалификации.

Заводът Динголфинг: трансформация към електрическа мобилност

„Заводът на BMW Group в Динголфинг е отличен пример за трансформацията на автомобилната индустрия в посока електрическа мобилност. Тук имаме всичко под един покрив: производство на високоволтови батерии, електродвигатели и електрифицирани автомобили“, обяснява Кристоф Шрьодер, ръководител на завода на BMW Group в Динголфинг. Около десет процента от всички автомобили, произвеждани в Динголфинг към момента, вече са електрифицирани. Със старта на BMW iNEXT през 2021 г. заводът в Динголфинг ще може да произвежда изцяло електрически автомобили, Plug-in хибриди и модели на двигател с вътрешно горене на един и същ конвейер. „Ето как прилагаме „Power of Choice“ в автомобилното производство“, добавя Шрьодер. Следващото поколение BMW Серия 7, което ще се прави в този завод и ще се предлага задвижване на бензин, дизел, като Plug-in хибрид и за първи път – изцяло на ток, също ще се възползва от тези изключително гъвкави структури.

Динголфинг разполага с дългогодишен опит в производството на компоненти за електрифицирани автомобили. Още от 2013 тук серийно се произвеждат на високоволтовите батерии за BMW i3. Oт 2015 заводът произвежда и електромотори. Голяма част от батериите и електромоторите на всички електрифицирани автомобили в BMW Group идват от специализирания център за производството на електрически задвижващи системи. За него през последните години са използвани и модернизирани съществуващите структури на бивш голям склад за части на BMW Group Aftersales Logistics.

„В същото време ние стартирахме заложеното в дългосрочен план преструктуриране на компетенциите в завода, като дадохме квалификация на служителите за изпълнението на нови задачи в сферата на електрическата мобилност“, казва Председателят на работническия съвет в Динголфинг Стефан Шмид. „По-нататъшното обучение и квалификация са ключът към успешна трансформация.“

Световна производствена мрежа за електрифицирани задвижвания с фокус в Германия

BMW Group има изключително гъвкава производствена мрежа за електрифицирани задвижвания. Високоволтовите батерии, необходими за електрифицираните автомобили, идват от три собствени завода за батерии в Динголфинг, Спартанбърг (САЩ) и Шенян (Китай). BMW Group също локализира производство на високоволтови батерии и в Тайланд, където работи съвместно с Dräxlmaier Group. Заводите на BMW Group в Динголфинг и Ландсхут произвеждат електродвигатели. Специализираният център за клетки на батерии в Мюнхен създава цялата верига на стойността за технологията на батерийните клетки, от изследвания и разработка през изграждане на батерията до едросерийно производство.

Петото поколение на технологията BMW eDrive

По случай откриването на специализирания център започва производство на електрическо задвижване от пето поколение. При тази високоинтегрирана електрическа задвижваща система компонентите - електродвигател, трансмисия и управляваща електроника, са разположени в общ корпус. Освен това вече няма нужда от редкоземни елементи. Задвижващата система е съвместима с всички автомобилни концепции и ще бъде достъпна в различни нива на мощността за отделните модели. Високото ниво на интеграция при системата позволява и значително увеличение на енергийната плътност.

Петото поколение на технологията BMW eDrive включва също нови, по-мощни високоволтови батерии. Благодарение на тяхната модуна структура за различен мащаб те могат да са адаптират за съответния тип автомобил и съответния завод. В момента специализираният център подготвя тяхното производство.

Устойчиво и дългосрочно набавяне на материали

Устойчивостта и сигурността при доставките са важни фактори за разширяване на електрическата мобилност. За клетките, използвани в производството на високоволтови батерии, BMW Group разчита на водещи доставчици, които правят клетките точно според спецификациите на BMW Group.

За експертите по закупуване на BMW Group етично отговорния добив и преработка на суровини започва в самото начало на веригата на стойността: те се занимават активно с веригите на доставка по отношение клетките на батериите - чак до мините за добив на суровините, като екологичните стандарти и правата на човека имат основен приоритет.

Компанията е структурирала свои собствени вериги за доставки за новото пето поколение високоволтови батерии и от 2020 г. купува директно кобалт и литий за батерии. Така се постига пълна прозрачност относно произхода на тези две важни за батериите суровини. Договорите за доставка също така гарантират сигурност при доставките до 2025 г. и след това. Кобалт ще бъде доставян директно от мини в Австралия и Мароко, а литий - от Австралия и др.

Източник: www.bmw.bg
 
Коментари

Добави коментар

Реклама