Новини » Спорт

Формула 1 губи почва в Германия



Admin10.07.2020г 

Формула 1 губи почва в Германия

Специално за auto-press.net от Андреас Райнерс, Global Press, Гросгерау, Германия

Когато RTL излъчваше Формула 1 непрекъснато от 1991 г. насам, само няколко запознати със спорта знаеха за Михаел Шумахер. Но и тогава 22-годишният пилот се състезаваше в бързата лента от самото начало. С бъдещия рекорден световен шампион като теглеща сила и лице на надпреварата, частният телевизионен оператор събираше до 12 милиона фенове пред екраните и по това време, през 90-те, Формула 1 завладя цяла немска нация.

Това беше много отдавна, но дори само преди десет години все още имаше седем немски пилота във Формула 1. През 2010 г. премиум класа на автомобилния спорт беше оцветен в черно, червено и златисто. С пилоти като Себастиан Фетел, Нико Росберг или Шумахер. Големи имена, силни характери.

Това, което остана, е тази година на Фетел, пред чиято кариера стои голям въпрос по посока на Ferrari. И сега RTL дърпа щепсела, телевизионният оператор, който излъчва Формула 1 в Германия безплатно от почти 30 години, което правеше спорта достъпен за широк кръг от хора, вече няма да излъчва Формула 1 след сезон 2020. Това е фатален сигнал за спорта.

През 2019 г. RTL имаше средна аудитория от около четири милиона фенове на състезание. Стана ясно, че скуката е истински убиец на аудиторията. С други думи, веднага щом Фетел се сбогуваше с надпреварата за титлата през последните няколко години, пред телевизора нямаше възторжени германски фенове, а зрителския интерес към предаванията на RTL непрекъснато падаше.

Скуката е постоянен спътник в шестте сезона на хибридната ера във формулата. Всички титли от Световния шампионат, както сред водачите, така и сред производителите, се присъждат на Mercedes от 2014 г. Господството на сребърните стрели свали напрежението на пистата почти до нулата и в крайна сметка интереса на германските фенове пред телевизорите. Те преди всичко искат да гледат герои и екшън, а не производители.

Сега Формула 1 до голяма степен изчезва за тях зад бариерата за платено гледане в Sky. Точно навреме за не малко вероятен сценарий, че десет години след "Великолепната седморка" от преди изведнъж нито един немски шофьор няма да е на старта. Че в календара няма немска надпревара също говори много.

От икономическа гледна точка това може да е перфектно време за RTL, за немския автомобилен спорт обаче въпросителният знак нараства яко в средата на пандемията, затруднената икономика и закъсалите немски производители на автомобили.

Какво дава някаква надежда? Синът на Шумахер Мик и братовчед му Дейвид се състезават във Формула 2 и Формула 3 като част от подкрепящата програма на Формула 1. Формула 1 също иска да се преоткрие с нови правила и ограничение на бюджета.

Приятни подходи, които идват доста късно. За момента Формула 1 в Германия изчезва от прожектора на медиите. Докато може би един нов Шумахер отново се втурне в светлината на прожекторите и то в бързата лента./Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама