Новини » Спорт

Формула 1 позеленява горивно!



Admin14.07.2020г 

Формула 1 позеленява горивно!

Дните, в които състезателните болиди навъртаха бързите си обиколки със силно токсично гориво, приключват. Моторните спортове не могат и не вече не искат да си затварят очите за наболелите екологични проблеми. По-специално Формула 1 дълго се разглеждаше като сериозна сфера на за замърсяване на въздуха.

Но предприетите контрамерки срещу замърсяването на природата и при царицата на моторните спортове все повече се задълбочават. Целта днес е болидите във Формула 1 да летят с чисто синтетично гориво през следващите три години.

Досега пътната карта в тази посока предвиждаше делът на електрическото подпоматгане да се увеличава с 20 процента всяка година от 2022 година. Поради недостига на време за промените едва ли ще има промени в двигателите за новото гориво. Първото голямо предизвикателство е, че не искат коренно да се променят сегашните двигатели, но все пак 2023 г. е точно зад ъгъла. Нужно е гориво, което да е много подобно на сегашното, но да има екологични корени.

Според FIA, горивото може да се основава на биологични отпадъци или да бъде получено от водород и въглероден двуокис чрез химични процеси. Няма натиск да се изключи нито едно от двете направления за Формула 1. Възможно е да има и напълно нови подходи, които все още не са обмисляни.

Целта е да бъдат спечелени големите нефтени компании за този план. Самата FIA вече произвежда синтетични горива в лаборатория за тестови цели. Те трябва да бъдат тествани за тяхната годност до края на 2020 г. на сегашните двигатели на Формула 1 като изпитателен стенд.

Формула 1 харчи около един милион литра гориво на сезон за състезания, тестове и различни изпитвания. Това звучи като доста, но всъщност е много малко количество и няма проблем да се произведе. А цената на литър не трябва да бъде по-висока от тази на сегашното гориво след фазата на стартиране. В момента литър гориво от Формула 1 струва около 177 евро на литър./Автопрес




Коментари

Добави коментар

Реклама