Новини » На път

COVID-19 пандемията е намалила смъртността по европейските пътища с 36%Admin21.07.2020г 

COVID-19 пандемията е намалила смъртността по европейските пътища с 36%

Европейската комисия за транспортна безопасност (ETSC) изнесе данни, според които смъртността по европейските пътища е намаляла с 36% през април в сравнение със същия месец на 2019 година.

Данните на ETSC сочат, че най-сериозно е понижението на фаталните инциденти в Италия (84%), след което се подреждат Белгия, Испания, Франция и Гърция със спад от 59%. На фона на разнородните мерки, въведени в различните държави, от европейската комисия отчитат сравними с миналогодишни показатели в страни като Швеция, Дания и Нидерландия.

От ETSC анонсират, че смъртните случаи не са намаляли в същата степен, с която се е свил общия трафик, и е необходим допълнителен анализ върху фактори като превишена скорост, по-голям брой застрашени участници в пътното движение на необезопасени пътните участъци, както и промените в контрола на пътната обстановка.

Събрани от повече от 10 евопейски държави данни сочат известно увеличение в нарушенията за превишена скорост. За Дания официалните показания са за ръст от 10% на базата на общата бройка превишавания, във Франция увеличението е с 16% в групата на превишения с 50% над разрешената от закона сторост на движение, а в Испания се ретистрира скок от 39% в засечените нарушения на извънградски пътища.

От ETSC анонсират и за първи по рода си регистриран пътен инцидент в Нидерландия, а именно челен удар между велосипедисти. Отново за април, в Чехия пък се отчита 86% ръст в смъртността при велосипедистите.
Източник: Автопрес
Коментари

Добави коментар

Реклама