Новини » Любопитно

На почивка с колата – TÜV - преди тръгването я проверете!Admin23.07.2020г 

На почивка с колата –  TÜV - преди тръгването я проверете!

В средата на коронапандемията сега е времето на отпуските и почивките. Повечето автомобилисти предпочитат да пътуват в пандемията със собствения си автомобил, но преди да тръгнете на дълго пътуване обаче е добре да извършите щателна проверка на превозното средство, съветва Асоциацията на TÜV (VdTÜV).

Защото по време на дългите пътувания през лятото превозните средства са изложени на екстремни натоварвания. Преди да тръгнете, всички важни части на автомобила като гуми, акумулатор, течности, осветителни системи и спирачки трябва да бъдат проверени. С оглед на местните огнища на Коронапандемията, е важно пътешествениците да се информират за условията в туристическата си дестинация и да претеглят възможните рискове преди да започнат почивката си там.

Какво съдържа контролният лист предложен от VdTÜV за безопасно пътуване: Достатъчен ли е профилът на гумите и налягането на въздуха? Работят ли добре чистачките? Системите за почистване на двигателно масло, охлаждащата течност и за миенето на прозорците: какво е нивото на съответните течности? Правилно ли работят осветителната и спирачна системи? Батерията достатъно ли е мощна?

Вземете например гумите - Законово предписаната минимална дълбочина на протекторите на гумите е 2 милиметра. С летните гуми трябва да се уверите, че протекторът е дълбок поне 2,5 милиметра. Правилното налягане в гумите също е важно. В зависимост от натоварването налягането в гумите трябва да се увеличи с до 50 процента преди ваканционното пътуване.

По принцип лесно можете да проверите много неща сами. Но ако не сте сигурни или нямате малко време, трябва да проверите превозното средство в някой от тестовите центрове или в специализиран сервиз, преди да започнете пътуването си.

Важен е и аварийният комплект. Съгласно Правилата за движение по пътищата, жълтата жилетка, предупредителният триъгълник и аптечката винаги трябва да се носят в превозното средство. За да бъдат бързо под ръка при спешни случаи, предупредителният триъгълник и комплектът за първа помощ се поставят в багажника само след натоварването на ваканционния ви багаж.

Ако планирате пътуване зад граница, трябва да се запознаете с правилата на страната на пътуване, преди да заминете. Комплектът за повреда и авария не заема много място и е полезен при спешни случаи, в случай на дефект или повреда. Комплект за първа помощ, предупредителен триъгълник и резервната гума трябва да бъдат проверени за годност преди шофирането.
Източник: Автопрес
Коментари

Добави коментар

Реклама