Новини » Любопитно

Скрити загуби при карането на ток ?Admin23.10.2020г 

Скрити загуби при карането на ток ?

Дори електрическите автомобили трябва да се зареждат с “гориво”. И въпреки че политиците и производителите рекламират че осигуряват много подкрепа, за да се продават по-добре елмобилите - необходимата енергия за тяхното движение и използване, разбира се, не е достъпна безплатно. Интересен въпрос е колко струва забавлението с име електрическото шофиране?

Най-големият автомобилен клуб в Германия - ADAC иска да знае това в услуга на своите милиони членове и провери 15 елавтомобила за реалната им консумация на зарядната станция в сравнение с информацията в бордовия компютър. Резултатът е удивителен - в зависимост от автомобила информацията се отклонява от 10 до 25 процента.

Предисторията на проблема - измервателните системи в автомобила не могат да записват загубите, възникнали по време на зареждане. Тези загуби възникват при зареждане в електрическата инсталация, в зарядната станция, в бордовото зарядно устройство и в акумулатора на колата.

Зареждащите загуби се добавят към други неточности на бордовите компютри, в някои случаи значително: при Tesla Model 3 LR трябва да се добавят малко под 25 процента към спецификацията на бордовия компютър, за електрическия Seat Mii малко под 21 процента, а за Jaguar i-Pace - 17 процента.

Но също така и при по-малките и евтини елавтомобили - Renault Zoe (почти 19 процента), Nissan Leaf (17,6 процента) и VW e-up! (15,6 процента) показват явен плюс. Само Kia e-Niro (9,9 процента) остава под 10-процентовата маркировка.

За да предостави на потребителя пълен преглед на консумираната мощност, ADAC изисква от производителите да включват не само стойностите на потреблението на ток на километър, но и загубите от таксата в проценти в техническите спецификации. Освен това, когато правят разработките си, те трябва да обръщат внимание не само на ефективните устройства, но и на зареждащите системи с ниски загуби.
Източник: Автопрес
Коментари

Добави коментар

Реклама