Новини » Автоновини

Жителите на Люксембург и Великобритания имат най-младия парк от леки автомобили в ЕвропаAdmin18.08.2020г 

Жителите на Люксембург и Великобритания имат най-младия парк от леки автомобили в Европа

Цената на горивото в европейските държави значително се различава. Цената на горивото в България е само 60% от цената на горивото в Монако.

Но, когато сравним нивото на възнагражденията се оказва, че жителите на Монако, въпреки високите цени на горивото, ще изминат много по-голямо разстояние при зареждане на гориво за дневното си възнаграждение“, пише още в доклада.

Според данните най-евтино е горивото за жителите на Централна и Източна Европа. Те обаче също така имат много по-ниско възнаграждение.

Жителите на най-богатата страна Монако печелят дневно 21 пъти повече отколкото среден български жител. Българинът печели средно 10 пъти по-малко от шведа и 2 пъти по-малко от жител на Чехия.

Диспропорциите в разстоянието, което ще изминат жителите на отделните държави за ежедневното си възнаграждение, са огромни, твърдят експертите. Средните дневни приходи на българина ще му позволят да купи гориво (на местни цени) за изминаване на 523 км. Холандецът ще измине 3 пъти по-дълъг път - 1680 км. Жителят на Монако ще тръгне наистина за дълго пътуване - 6850 км.

С гориво, закупено с ежедневни приходи българин ще стигне недалеч от Тирана, но жителят на Монако ще достигне до далечния Джиджига в Етиопия.

„Жителите на Люксембург и Великобритания имат най-младия парк от леки автомобили в Европа, дори швейцарците карат статистически по-стари автомобили. В Централна и Източна Европа все още се движат много стари превозни средства. Срамният рекорд е на България. Тук средният статистически автомобил е на повече от 20 години“, пише в доклада на експерти от rankomat.pl.

Що се отнася до предпочитанията за пътуване на жителите на Европейския съюз, по-голямата част от пътуванията са вътрешни пътувания. Само 29,5% от всички пътувания са пътувания в чужбина.
Страните, в които по-голямата част от пътуванията на техните жители са в чужбина, са Белгия, Люксембург, Малта и Словения.

Най-популярната дестинация за пътуване за жителите на ЕС е Испания (над 20% от пътуванията в чужбина на жителите на ЕС). Италия е на второ място (повече от 15%), следвана от Франция (по-малко от 9%). България не е популярна дестинация - малко над 1% от пътуванията в чужбина на европейците е времето, прекарано тук.

Извън Европейския съюз най-честите дестинации са Великобритания, САЩ и Швейцария. И така - предимно Европа.

Средните разходи на европейците за едно пътуване са в диапазона от 135 евро до 827 евро. Най-много харчат норвежците, жителите на Люксембург и Швейцария. Най-малко - жителите на Централна и Източна Европа: румънците, чехите и българите.

Българите харчат малко - 153 евро. В цяла Европа по-малко за пътуване харчат само румънците и чехите. Словаците харчат средностатистически за едно пътуване с около 100 евро повече.

Източник: pariteni.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама