Новини » Автоновини

Шофьорските курсове с по-високи цениAdmin15.09.2020г 

Шофьорските курсове с по-високи цени

Цената на шофьорския курс за B категория ще бъде увеличена „от порядъка на 400-500 лева, а за тежките категории - от 700 лева“. Това заяви Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка пред БНР.

В две от наредбите са прокарани са лобистки интереси, които ще доведат до многократно увеличаване на цената на шофьорския курс, твърди Иванов. Според него тези лобистки интереси не са „в плюс нито на учебния център, нито на гражданите“.

От бранша подготвят протестни действия срещу ръководството на „Автомобилна администрация“ и искат неговата оставка. От съюза смятат, че ръководството е довело до „пълна неразбория в начина на обучение на водачите на МПС“, затова искат среща с премиера. Планира се общонационален инструкторски протест в цялата страна, чиято дата ще се уточни.

В момента в много райони на страната има по 50-80-120 души, които чакат за изпит, в последната година и половина не е назначен нито един председател на изпитни комисии, а недостигът на такива води до нови корупционни практики, за да могат хората да се явят на изпит, поясни Иванов. Той коментира темата по повод публикувания за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори.

Това, което ще вдигне хората в страната – вкарва се още едно изискване: автомобилите да бъдат собственост на учебния център. При положение, че имаме 900 фирми, няма и 8% от всички тези, чиито автомобили да са собственост на учебен център. В момента има учебни центрове, които имат по 15-17 преподаватели с техни автомобили, те са си сключили договор, плащат си всички наемни отношения, посочи Иванов.

В момента изпитващите обикалят по 20 минути с таблетите, за да хванат сигнал да проведат изпита, отбеляза още той. По повод премахването на вътрешните изпити с мотива проводник на корупция той коментира:

„Сега не само че ще се махнат, а отново някой, който е любител на смартфоните, съответно да си пуска селфита, трябва да прави вътрешния изпит на тях, което нас много ни облекчава. Ние ще бъдем ОК – късаме хората, взимаме им парите, късаме хората, взимаме им парите. Никакъв проблем няма на този таблет да начукаме колкото грешки искаме. Ама абсолютно никакъв проблем няма.“

Източник: pariteni.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама