Новини » Спорт

ASO представи маршрута на рали Дакар 2021. Ще има и нови правила



Admin26.11.2020г 

ASO представи маршрута на рали Дакар 2021. Ще има и нови правила

Един пролог, 12 етапа, 4800 км в специални изпитания, два кръгови и един маратонски етапи. Това са особеностите за рали Дакар 2021, които представиха организаторите от ASO. 43-ото издание на неверятното предизвикателство започва само след 4о дни.

Официалното представяне на детайлите на маршрута за Дакар 2021 бе в Саудитска Арабия. Описан бе не само финализираният маршрут, но и спецификите по отношение на всеки етап. ASO определи маршрута за 43-тия Дакар с екипи, които прекараха три седмици на терен в търсене на нови и вълнуващи изпитания. Състезателите ще трябва да се справят с повече дюни, по-тежки преходи и повече навигация от предишното издание.

„Искаме да дадем на състезателите най-доброто“, подчерта директорът на състезанието в Дакар Дейвид Кастера.

Кастера показа по-интересните точки на всеки от дванадесетте етапа, от старта в Джеда до финала в големия мегаполис на брега на Червено море. Това са около 7646 километра, от които 4767 км ще са за време. Най-дългият специален етап ще бъде предпоследния с 511 км. Най-дългият общ етап ще включва 813 км в четвъртия ден.

Шейкдаунът, прологът, стартът на състезанието на 2 януари и финалът ще се състоят в Джеда. Дванадесетте етапа, планирани от 3 до 15 януари 2021 г., с ден за почивка в Ха’ил, ще бъдат по маршрут, обратен на часовниковата стрелка през пейзажите на Саудитска Арабия. Състезанието ще включва един маратонски етап след деня за почивка, където състезателите няма да могат да получат помощ от механиците си. Ще трябва да се погрижат допълнително само за своите машини.

илотите могат да очакват голямо разнообразие от сложни етапи, традиционна и често срещана характеристика на Дакар. Както каза Кастера в презентацията: „Никога не знаем какво точно ще се случи по-нататък“.

На старт ще застанат 328 превозни средства. От тях 109 участници ще са с мотоциклети. В колоната ще има общо 560 участници от 49 държави. Това ще се види на стартовата рампа на най-тежката надпревара в света.

Дакар 2021 ще има и нови правила.

Сред новостите, които ще бъдат включени в Дакар 2021 г., ще бъде пътната книга, издадена двадесет минути преди старта на всеки от етапите. Това се различава от миналогодишното издание, където пътните книги бяха разпространени по този начин само на половината етапи. Важна промяна е ограничението само на шест задни гуми за цялото рали при мотоциклетистите, което ще принуди ездачите да бъдат далеч по-предпазливи. Ще има ограничение за броя на смяната на буталата. Също така и забрана за извършване на всякакви механични ремонти по време на зареждането. Използването на якета с въздушни възглавници ще бъде задължително за всички мотоциклетисти.

Източник: riders.live




Коментари

Добави коментар

Реклама