Новини » Автоновини

От днес влизащите в Германия се разпределят в три категории



Admin25.01.2021г 

От днес влизащите в Германия се разпределят в три категории

Ако пристигате от страна или регион, където броят новите инфекции превишава 50 на 100 000 души население, вие трябва още през първите 48 часа да си направите тест и да излезете в карантина за десет дни. Тя може да бъде прекратена предсрочно, ако след петия ден си направите втори тест и той е отрицателен. В германския списък на държави с „нормално“ равнище на риск влизат общо 130 страни, включително България.

По-строги мерки се въвеждат за пристигащите от втората категория държави – „високо рисковите“. В нея влизат близо 30 страни и региони с висока заболеваемост. В тази категория държави попадат такива, в които новозаразените в рамките на една седмица са над 200 на 100 000 души население. От днес този списък включва Испания, Португалия, САЩ, Чехия, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово, Северна Македония, Литва, Латвия, Естония, Иран, Израел, Ливан, Палестинските територии, ОАЕ, Мексико, Панама, Колумбия, Боливия, Египет, Албания и Андора. Пристигащите от тези страни трябва да представят на границата отрицателен PCR-тест, съобщава dw.com.

Новите, по-строги мерки по германските граници важат и за третата категория страни и региони: онези, където бяха установени нови и по-опасни мутации на коронавируса. Това важи за Великобритания, Ирландия, Южна Африка и Бразилия. Разликата с първата категория страни е в това, че пристигащите от високо рискови държави или региони, както и от такива с мутации на вируса, трябва задължително да са си направили тест за коронавирус не по-рано от 48 часа преди пристигането си в Германия.

Засилен контрол на летищата

Полицията засилва проверките, включително и в такива входни пунктове като Франкфуртското летище. Пристигащите от рискови страни и региони, попадащи във втората и третата категория, се проверяват още в самолета, преди същинския граничен контрол. Те трябва да представят актуален отрицателен тест за коронавирус и попълнени формуляри за влизане в Германия. Полицията действа в тясна координация със здравните служби, с летищните власти и с авиокомпаниите. Във Франкфурт днес ще бъдат проверени 17 кацащи машини от страни, попадащи във втората и третата категория държави.

Сходно е положението и на друго голямо германско летище – това в Мюнхен. Там полицията ще проверява всички пристигащи пътници. Полицейски говорител обясни, че става дума за 15 полета, най-вече от Испания и Португалия. Целта е да се идентифицират онези пътници, които незабавно трябва да бъдат поставени под карантина.

Задължителна онлайн регистрация

Всички хора, които пристигат в Германия от високо рискови страни, от региони с новите мутации или от страни с над 50 заразени на 100 000 души население, са длъжни още преди пътуването да се регистрират в интернет на адрес einreiseanmeldung.de.

Германското Министерство на вътрешните работи съобщава, че влизащите през пристанища и летища систематично се проверяват за валидни отрицателни PCR-тестове. По сухопътните граници със съседни държави членки на ЕС се извършват случайни проверки на влизащи в страната.




Коментари

Добави коментар

Реклама