Новини » На път

Гърция се готви да отвори за сухопътен туризъм от 16 април



Admin23.03.2021г 

Гърция се готви да отвори за сухопътен туризъм от 16 април

Следващата седмица 7-дневната карантина за влизане и пребиваване в Гърция ще бъде променена или премахната, според ексклузивна информация на в. "Труд".

16 април изглежда идеална дата за пробно откриване на сухопътен туризъм, разбира се при много строги мерки, дори ако пътуването между префектурите не е разрешено. Балканските туристи обикновено са ограничени до конкретни дестинации, напр. Халкидики и следователно няма сериозен риск.

Това стана ясно от изявление на министъра на туризма, който бе на двудневно посещение в Румъния, придружаван от туристическите агенти. Разговорите бяха за двустранните гранични споразумения и желание границите на страната да бъдат отворени по Великден със строги здравни протоколи и сертификати.

Освен Румъния, Сърбия също проявява подобен интерес към двустранни споразумения за туризма. Според информацията официалното посещение на гръцкия министър на туризма в Белград е планирано за следващия понеделник, 29 март, след съответна покана от сръбските власти. Трябва да се отбележи, че Сърбия със съотношение 31,89 дози ваксини на 100 души се движи много по-бързо от много европейски страни.

Освен техническите трудности за сертифициране и малките срокове до Великден, нивото на готовност и инфраструктура на сухопътните граници за приемане и контрол на посетители, които ще дойдат по шосе в Гърция, несъмнено е проблем.

Това се видя миналото лято с километрични опашки на КГПП Кулата-Промахон. Тревожен е и фактът, че въпреки че NOTAM има 72-часово PCR тест за посетителите, както и 7-дневна карантина.
 

Източник: trud.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама