Новини » Автоновини

Ще връщат ли шофьорски книжки, отнети заради неплатени глобиAdmin25.03.2021г 

Ще връщат ли шофьорски книжки, отнети заради неплатени глоби

динодушно Конституционният съд обяви за противоконституционно отнемането на свидетелство за правоуправление и спиране на автомобил от движение заради неплатени глоби.

Делото беше образувано по искане на омбудсмана Диана Ковачева след масовите проверки за стари задължения на пътуващите за почивка в Гърция миналото лято. 

Според съда, за да принуди длъжниците да платят наложените им глоби по Закона за движение по пътищата, законодателят е ограничил упражняването на основни конституционни права на гражданите, каквито са правото на свободно придвижване и правото на собственост.

„Всяко ограничаване на права, което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава", са категорични конституционните съдии.

 „Най-лесният начин го видяхме. Той ни връща обратно във феодализма. Това не е подходът, който трябва да се следва”, смята проф. Пламен Киров – бивш конституционен съдия.

Това според него не е помогнало и за безопасността по пътищата.

„Има хора, които дължат огромни суми в размери на хиляди левове и които продължават да шофират по пътищата на България. Този проблем трябва да бъде решен”, категоричен е той.
Омбудсманът Диана Ковачева посъветва МВР доброволно да върне отнетите книжки.

„Имам жалби в последните месеци от водачи на МПС, които са спирани на територията на страната като са проверявани не само те, но и пътниците в колата за неплатени глоби”, каза тя.

От МВР не коментираха как ще процедират с отнетите шофьорски книжки на стотици българи. Позицията им беше, че няма да коментират съдебни решения. 

Източник: pariteni.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама