Новини » Автоновини

Такситата вдигат двойно първоначалната такса при превоз



Admin25.03.2021г 

Такситата вдигат двойно първоначалната такса при превоз

В София вече има таксита, които работят с по-висока първоначална такса след промените в Наредба 34 за извършване на таксиметров превоз.

С тях се променя начинът на определяне на първоначалната такса, като тя вече ще бъде от двоен до троен размер от минималната тарифа за километър пробег.

Целта на измененията в наредбата беше да ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор. След като транспортният министър подписа документа в края на януари, таксиметровите компании имат тримесечен срок да преминат към новите първоначални такси, за които крайната дата е 2 май.

В София все още повечето компании работят с минимална дневна тарифа от 0.77 лева на километър и нощна от 0.88 лева, но се срещат и такива, които са определили двойно по-скъпа първоначална такса, уточни пред БНР Кирил Ризов от Съюз "Такси". 

Поредният локдаун ще намали оборотите на компаниите, подчерта Кирил Ризов и допълни, че таксиметровите шофьори ще поискат отново помощ от държавата:

"Това е най-големият проблем пред нашия бранш. Винаги когато се зададе локдаун, ние настръхваме, защото оборoтите падат на 20%. Ние сме пряко свързани със заведенията за обществено хранене, увеселителните заведения, кина, театри. На нас ни се отразява крайно неблагоприятно, ние, в мое лице, се обърнахме към господин премиера, ако може това да не се случва".

Източник: pariteni.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама