Новини » Автоновини

Отстраняват старите коли пред блока. Въвежда се едномесечен срок за реакция след сигнал



Admin25.03.2021г 

Отстраняват старите коли пред блока. Въвежда се едномесечен срок за реакция след сигнал

Столичният общински съвет подкрепи предложението за по-бързо и лесно премахване на изоставените коли в столицата.

Освен уеднаквяване със сроковете на национално ниво, промяната на общинската наредба ще позволи сроковете за реакция и премахване да бъдат съкратени, работата да бъде оптимизирана, а процедурата да бъде прозрачна и ефективна.

Въвежда се едномесечен срок за реакция по сигнал от страна на районното кметство. „Администрацията вече е длъжна да предприеме конкретно действие по стикиране в разумен срок и да информира гражданите за него. Прехвърлянето на отговорност вече няма да може да се ползва като извинение и по този начин се повишават ефективността и отчетността на работата.“, коментира независимият общински съветник Борис Бонев.

Опростява се и процедурата по самото стикиране и премахване на колите, като в екипите вече няма да има представители на СДВР. „До момента координацията между общината и СДВР беше слаба точка в процедурата и това значително увеличаваше времето за реакция.

Солени глоби за цапащите коли

Районни кметове споделиха, че понякога комисията не е работила месеци наред и процесът по премахване на старите коли е спирал напълно. Вече процедурата зависи изцяло от представителите на районните кметства и организацията ще бъде улеснена, а отговорността – ясна.“ , обясни Бонев.

В края на 2020 г. беше променена националната наредба, с която сроковете за премахване на старите коли бяха съкратени от 27 на 6 месеца. Това позволи изоставените коли, които отнемат хиляди места по софийските улици, тротоари и междублокови пространства, да бъдат извозвани далеч по-бързо и ефективно.

„До момента много от собствениците заобикаляха процедурата, преместваха колите или години наред си спестяваха разходите за ГТП, а автомобилите служиха за складове пред блоковете. Вече това няма да бъде възможно. Важно е да се подчертае, че улеснената процедура важи само за изоставени коли върху общински терени, т.е. улици, тротоари, междублокови пространства, а не касае частните имоти, където всеки е свободен, ако желае, да си складира стария автомобил.“ , уточнява Борис Бонев.

Източник: pariteni.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама