Новини » Любопитно

Защо наричаме шкафчето в колата "жабка"Admin25.03.2021г 

Защо наричаме шкафчето в колата "жабка"

Едва ли някога сте се питали защо онова най-съкровено място в колата се нарича „жабка”. Там има пътни карти, документи, непотребни джунджурии, вафли, бонбони. По филмите там държат пистолети.

В жабката държим всичко, което евентуално някой ден може да ни потрябва. Първоначалната идея на жабката била в нея да се съхраняват някои задължителни атрибути за шофиране, като например очила и ръкавици. По тази причина и жабката, почти навсякъде по света, се нарича място за ръкавиците. Но тава е твърде официално за нашия вкус-да караш кола с ръкавици.

Сърбите казват на жабката претинац (скривалище), поляците – schowek (шкафче).

На руски жабка е бардачок, тоест малък бардак, бардаче. А всъщност бардак идва от турски и значи чаша, каничка, но е придобило смисъла на бордей, тоест публичен дом.

И така – защо у нас се нарича жабка. Сигурно си мислите, че защото се отваря като уста на жаба. Представете си обаче първите шофьори-елегантни и високомерни, как наричат нещо в колата си жаба. Днес думата се е наложила и сравнението ни се струва очевидно, но то всъщност не е.

Жабата е особено животно в обществените разбирания, а и отварянето на устата и е сравнимо с това и на други животни. Истината обаче е съвсем проста – едно време я наричали просто джоб, джобче. Дали джоб за ръкавиците или за нещо друго, няма значение. Джоб е много стара дума и никога не е губила актуалността си по нашите земи- джоб, джеб, жеб.

Звуково джобче и жабче си приличат много. Та от много по-логичното джоб на колата, джобчето в един момент е станало жобчето, жабчето. И оттам жабката.

Масовото погрешно изговаряне вероятно се е наложило в средата на XX век, когато думата джоб е била трансформирана в жаб, жабка. И днес ние вече правим връзка между животното жаба и автомобилното шкафче.

Източник: debati.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама