Новини » Автоновини

Volkswagen в премиум класа? Възможна ли е мисията?Admin07.04.2021г 

Volkswagen в премиум класа? Възможна ли е мисията?

Името на Volkswagen буквално означава „народен автомобил”. Но амбициите на Фердинанд Пиех тогава, 20 години назад, нямаха граници, затова той дори построи Кристалната фабрика в Дрезден, за да произвежда в нея технологичния връх на марката: Phaeton.

През годините този връх не се оказа толкова висок, тъй като моделът страдаше от доста проблеми. Днес в най-голямата автомобилна търсачка за употребявани автомобили у нас има 67 обяви за Phaeton, като най-скъпата е за 25 000 лв., но най-много са тези за около 11 – 13 000 лв.

Компанията даде заявка за появата на Phaeton с Concept D на изложението във Франкфурт през 1999 г. Продажбите на серийния модел започнаха в края на 2001 г., началото на 2002 г. Днес основната тема за Volkswagen носи обобщителното „електрификация”, но преди 20-ина години Фердинанд Пиех създаде тогавашния връх в технологично и луксозно отношение. „Народният” Phaeton бе по-дълъг от 5 метра, а за задвижването му се грижеше 6,0-литров W12 двигател с 414 к.с. (при старта на продажбите се предлагаха още 3,6-литров V6 и 4,2-литров V8). На по-късен етап бяха добавени 6-цилиндор дизел, както и V10 дизелов мотор.

Но алуминиевият преден капак и W12 двигателя под него далеч не бяха единственото, с което се гордееше този модел. Volkswagen се гордееше и с климатичната система на Phaeton. Четиризоновият климатроник можеше да поддържа стабилна вътрешна температура от 22 градуса по Целзий, докато автомобилът се движи с постоянна скорост от 300 км/ч при външна температура от 50 градуса по Целзий – макар автомобилът да бе електронно ограничен до 250 км/ч.

Phaeton никога не успя да се противопостави на Mercedes-Benz S-Class, BMW 7-Series и Audi A8, но на него дължим платформата за появата на Bentley Continental GT, което не е никак малко. Шалтерът на Phaeton бе дръпнат през 2016 г., когато моделът спря да бъде предлаган и в Китай.

Източник: vesti.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама