Новини » Еко-ауто

30 млн. електрически коли до края на 2030 г.Admin27.04.2021г 

30 млн. електрически коли до края на 2030 г.

„Това е невиждан досега темп на растеж на един напълно нов продукт“, коментира Пол Андерсън от Университета в Бирмингам, цитиран от Би Би Си. Много хора вече споделят притеснения, че когато батериите на тези коли се изхабят, те ще представляват нова заплаха за природата. „Затова в рамките на следващите 10 до 15 години трябва да имаме добре работеща индустрия за рециклиране на батериите на всички тези електрически коли“, коментира Андерсън. „Към момента е трудно да се каже с точност, но се счита, че около 5% от всички литиево-йонни батерии се рециклират“, добавя той.

Традиционните оловни батерии вече се рециклират в голяма степен. Това обаче не може да се каже за литиево-йонните. Този тип батерии са много по-тежки и представляват няколкостотин отделни елемента, които трябва да бъдат разглобени. При неправилно разглобяване дори могат да бъдат опасни. Регулаторите в ЕС започват да въвеждат правила, според които производителите на електрически автомобили ще носят отговорността за рециклирането на батериите.

Една от най-популярните марки в Европа например – Nissan използва стари батерии от своя модел Leaf, за да задвижва автономни роботи, които пренасят части в заводите на компанията. Volkswagen наскоро отвори нов завод за рециклиране на батерии в Залцгитер в Германия, където планира да обработва по 3600 батерийни системи на година в пилотната фаза.

„В първата фаза ние ще извличаме метали като кобалт, никел, литий и манган. Частите, в които се съдържа алуминий и мед ще бъдат изпращани за обработка в центрове, които вече се занимават с това“, обяснява Томас Тиеде, ръководител на отдела по рециклиране на Volkswagen Group.

Renault в момента рециклира по няколко стотин батерийни системи на година, като работи по тази дейност със специализираните в областта на рециклирането френска компания Veolia и белгийската химическа фирма Solvay. „Планираме в бъдеще да покриваме 25% от пазара на рециклиране на батерии. Целта ни е да обработваме не само батериите на Renault, но и всякакви други батерии, както и да обработваме отпадъчни материали по производствения цикъл на батериите“, коментира Жан Филип Ермин, шеф на отдела за стратегическо планира на Renault.

При рециклирането на някои части от батериите към момента се използват процеси, при които човешкият труд е по-полезен. Това обаче създава нови проблеми, защото може да е опасно за служителите. Отговорът е роботизация и автоматизация, която тепърва ще започне да се въвежда.

„Рециклирането на батериите ще става все повече доходен бизнес, не само защото по този начин се опазва планетата, но и защото за много държави, които нямат природни находища, то ще осигурява по-лесен достъп до въпросните елементи. Краят на живота на дадена батерия ще е новият миньорски бизнес за много страни в Европа“, коментира Гавин Харпър от изследователския институт Фарадей.

Източник: manager.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама