Новини » Еко-ауто

До 2027 г. електромобилите ще станат по-евтиниAdmin19.05.2021г 

До 2027 г. електромобилите ще станат по-евтини

Ценовият паритет са смята за един от крайъгълните камъни, който да послужи за основа електромобилите да превземат автомобилния пазар. Проучване на BloombergNEF, за което пише The Guardian, предполага, че това може да се случи най-рано през 2027 г., поне що касае производството им на европейския пазар.

Нещо повече, по-големите автомобили, каквито са SUV-моделите и кросоувърите, се очаква да струват по-евтино от техните конвенционални аналози през 2026 г. По-малките автомобили ще започнат да се конкурират ценово с аналогичните им модели с ДВГ година по-късно.

Какво се е променило за последната половин година не се казва, но в края на миналата година, отново анализ на BloombergNEF казваше, че през 2023 г. не само ще бъде постигнат паритет в цените, но и електромобилите ще станат толкова печеливши, колкото са конвенционалните модели, при това без помощта на данъчни облекчения.

Сега докладът на BloombergNEF сочи, че до 2030 г. електрическите коли ще са по-евтини от тези с ДВГ, като това ще е още преди да се вземат предвид данъчните облекчения.

Една от причините за това са огромните инвестиции, които всяка компания прави в електромобилите, като самите инвестиции са съпроводени с появата на все повече нови модели и специални платформи. Това ще доведе до икономии от мащаба.

BloombergNEF предвижда, че до 2026 г. средната цена на автомобил от средния клас ще е 19 000 евро (бензин или електричество). До 2030 г. предвижданията са, че средната цена на електромобил ще е 16 300 евро преди облагане, докато цената на автомобил с ДВГ ще се увеличи леко до €19 900 евро.

Това изглежда доста сериозна промяна на фона на днешната средна цена за електрически модели, която е 33 300 евро преди данъци, докато средната цена на конвенционален автомобил с ДВГ днес е 18 600 евро. Но анализът на BloombergNEF е един от най-консервативните, отбелязва The Guardian. Инвестиционната банка UBS предвижда паритет в цените да се постигне през 2024 г.

Пълно единодушие има за цените на батериите, които спадат много бързо. Проучване, поръчано от организацията Transport & Environment, предсказва, че цените на батериите ще спаднат с 58% през следващото десетилетие. Това може да свали цената им до $58 за kWh, което е много под границата от $100/kWh, която мнозина смятат за друг основополагащ крайъгълен камък в масовото проникване на електромобилите на пазарите в Европа.

Източник: theguardian.com, vesti.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама