Новини » Еко-ауто

Въвеждат екостикер с чип при технически преглед на колата



Admin21.06.2021г 

Въвеждат екостикер с чип при технически преглед на колата

От 12 юли при извършването на годишен технически преглед на автомобила на предното стъкло ще се поставя екостикер, в който ще има вграден чип. В него ще се съдържа информация за нивата на замърсяване от всеки автомобил, данните за него и резултатите от прегледа, съобщава БНР.

Столичната община вече е определила една нискоемисионна зона. Тя е в идеалния център. В бъдеще се предвижда да бъде обособена и още една.

В седмицата преди 12 юли всички пунктове в страната ще бъдат оборудвани с новия образец стикери и с необходимите устройства, с които ще се записва информацията на чиповете, обясни изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски.

Той допълни, че в електронния чип ще бъде поместена цялата информация за самия автомобил - марка, модел, регистрационен номер, шаси и километраж:

"Прави се организация. Пунктовете ще бъдат оборудвани с необходимите технически средства, с които ще записват информацията върху чипа, който е вграден в новия стикер за техническа изправност, и ще бъдат осигурени необходимите бланки, за да може от 12 юли да започне безпроблемно работа на пунктовете и да не причиним сътресения в тази дейност с годишните технически прегледи", посочи Рановски.

Екостикерът ще има пет категории, като най-високата - пета група, ще включва електрически и хибридни автомобили, които не замърсяват околната среда.

Столичната община е определила район, в който ще се ограничава движението на автомобили, които замърсяват.

Закупени са и камери, които ще контролират автомобилите, преминаващи през нискоемисионната зона, допълва заместник-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков.

"Столичната община е напълно подготвена с оборудването, което е необходимо, за да се контролират тези нискоемисионни зони. Има 180 камери, разположени в ринг на центъра на града. Едната зона, която всъщност е концентрирана около, така да се каже, сърцето на града, е градският център".

Съдебни казуси може да създаде практиката за нова екооценка на автомобилите. Това казва Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Новата екооценка е различна от дадената от производителя и това може да е причина за конфликтите в данните, смята Диана Русинова:
„Ако производителят е дал една категория, а пък изведнъж някой друг даде друга категория, това предполагам ще бъде и предпоставка за много съдебни дела. Защото не може, да кажем, аз да си купя един нов автомобил и производителят да ми даде „Евро 6“ и изведнъж някой да ми дава „Евро 4“. Няма как. За мен по тази линия ще има някакъв проблем“.

Към момента в други европейски градове има ограничения за движение на т.нар. цапащи автомобили. Но те се налагат на базата екооценката на колата, дадена от производителя.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики се надява новото правило да не бъде повод за корупционни практики.

Законодателните мерки и новите изисквания се провеждат при липса на политики за стимулиране на подмяната на автопарка, допълва тя:

„При липсващата национална политика по отношение на закупуването на нови автомобили – имам предвид под формата на ваучери или данъчни облекчения, или каквото и да било, хората няма да бъдат стимулирани и все така няма да могат да си позволят да си купуват нови автомобили. Така че общината прави нещо, които при сегашното положение действително изглежда като „каруцата пред коня“.

Очаква се заради новата мярка цената на годишните технически прегледи на автомобилите да поскъпне. 




Коментари

Добави коментар

Реклама