Новини » Еко-ауто

Повече за е-колите e.GO, които ще се произвеждат в БългарияAdmin09.07.2021г 

Повече за е-колите e.GO, които ще се произвеждат в България

Еднва от пай-коментираните новини, чийто автор стана министър Кирил Петков е, че у нас ще се строи завод (предстои да бъде подписан окончателен договор) за производство на електромобили. Дали ще става въпрос за производство или само за сглобяване, при което ще се ползват части, произведени и в България, ще стане ясно днес, 9 юли. Инвестицията ще е в размер на 140 млн. евро, като завод „Балкан” в Ловеч ще даде основата за това бъдещо производство/асемблиране.

Германският стартъп e.GO Mobile обещава неговите продукти да са на стартова цена около 20 000 евро. Продажбите на 4-местната лимитирана версия Life First Edition стартират в Германия този месец, но на цена от 26 560 евро преди субсидии. Дължината на e.GO Life е 3345 мм, широчината е 1747 мм, а височината - 1588 мм. Теглото на автомобила е 1231 кг. Батерията е с капацитет 21,5 kWh и от домашна електрическа мрежа са зарежда за 9 часа и половина. Пробегът на модела е 171 км в града и 125 км извън града (според цикъла WLTP). Задвижващият електромотор е с мощност 57 kW, а максималната скорост е 120 км/ч.

Плановете предвиждат до края на годината да се реализират 500 бройки. До края на 2026 г., пише Forbes, се планира постигане на капацитет от 90 000 бройки годишно в 4 или 5 завода по света – Германия, Гърция, Мексико, Тайланд, а сега и България. Продажбите в Европа през 2023 г. се планират да са около 20 000. Тази бройка в Щатите трябва да се постигне към 2027 г.

Плановете на компанията залагат заводите да използват идентични производствени процеси. Така всеки завод, когато постигне пълния си капацитет, би трябвало да прави по 20 000 коли годишно. Интересен факт е, че мини автомобилите използват алуминиева пространствена рама. Предстои да разберем дали тук ще се извършва самото производство на каросерията или не.

В близко бъдеще се очаква моделната гама да се разшири с e.Go Life Sport и e.Go Life Cross.

Автомобилите ще се задвижват от батерии с капацитет 24, 28 или 32 kWh. Това ще им позволи покриването на до 200 км с едно зареждане. Това може да изглежда малко, но този автомобил е замислен за използване предимно в града, при това като втори автомобил в семейството.

От компанията не се притесняват от китайската конкуренция, тъй като смятат, че автомобили в този сегмент няма лесно и скоро да преминат хомологация в ЕС. Но дали не трябва да се притесняват от Dacia Spring, която ще влезе в продажба у нас през есента на цени около 17 000 евро? В Румъния клиентите могат да ползват най-голямата субсидия в ЕС - 10 000 евро, т.е. Spring ще струва на клиента реални 7000 и малко евро!

Източник: vesti.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама