Новини » Любопитно

Защо движението във Великобритания е обърнато



Admin19.07.2021г 

Защо движението във Великобритания е обърнато

Всъщност, англичаните са прави - по-умно е да се кара от лявата страна на пътя.
Причините затова са няколко. Сега ще ви разкрием, как се е стигнало да една велика историческа несправедливост. Защо да е по-добре да се кара отляво? По няколко причини.

Първо, в Средновековието разминаването между пътници винаги е ставало с дясно рамо. Независимо дали е пешак, конник или каруцар, всички са карали от лявата страна на пътя. Причината за това е следната: първо, дясната ръка е силната - с нея се върти мечът. Лявата ръка е за щита. Така войникът е защитен отляво, а отдясно, откъдето идва непознатият, е въоръжен. Защитена е и областта на сърцето.

Но идеята да ходиш така, само за да не те нападне някой, с когото се разминаваш, е силно депресираща. Затова ето ви втора причина. Конникът се качва на коня, като премята десен крак през гърба му.
 

Затова по пътищата, на определени места, имало специални камъни, на които да се качиш, за да може по-лесно да възседнеш коня си. Те били и отляво, и отдясно. Но всъщност конят бил винаги в лявата част на пътя.

А сега и за каруцарите. Юздите се държали с лява ръка, камшикът с дясна. Коларят винаги седял вдясно. Така имал по-добра видимост на пътя. Самите коне свикнали така.

И понеже това с конете може да ви се стори недостатъчно, представете си сега файтоните и първите автомобили заедно на пътя. За кочияшите било далеч по-удобно да се движат отляво, със силна дясна ръка.

Източник: novini.london




Коментари

Добави коментар

Реклама