Новини » Блогсфера

Дилемата "каква кола да си купя - бензин или дизел"



Admin11.08.2021г 

Дилемата "каква кола да си купя - бензин или дизел"

За тези от вас, които не разполагат с много време ще го кажем направо - бензин, обобщава "На колела - блогът на автомобила". Има много причини за избора на бензинов пред дизелов автомобил и в днешният пост ще споменем едва няколко. За любителите на миризмата на нафта можем да пожелаем скорошно осъзнаване, с надеждата да спрат да ни тровят в градовете с непоносимият смог.

Ето и някой от факторите наклонили везните в полза на бензина:


Цена. Бензиновите автомобили са по-евтини при покупка, по-икономични за обслужване и по-надеждни спрямо дизеловите им еквиваленти. Икономията на гориво в полза на дизелите е безпорен факт, на който много собственици на автомобили отдават прекалено много тежест.

В крайна сметка освен ниския разход на гориво искаме като теглим чертата да ни е евтино. С модерен дизелов автомобил това просто няма как да стане - високата начална цена при покупка, високите експлоатационни разходи (турбини, демпфери, маховици, дюзи и прочие) вече отказват и най-големите оптимисти ценящи нафтата.

Тук разбира се трябва да отбележим и отвърдилата се по-никса цена на бензин А95 спрямо стандартното дизелово гориво (около 5-10%).

Еко фактор. Екологични норми и замърсяване на въздуха в населените мест. Предполагам всеки от вас е изпитал отвратителната воня носеща се токсично от старите и не чак толкова старите дизели по пътя. Тук трябва да отбележим, че основната причина за това са премахването на заводските филтри и катализатори, както и на гаражното чипосване, тунинговане и подобни модификации на нафтовия агрегат.
Отделяните твърди частици от изгорелите дизелови газове са изключително вредни за човешкото здраве, което прави дизелите изключително неподходящи за градска среда.

За разлика от тях безоловните горива ползвани за бензиновите агрегати са по-екологични и изискват по-малко подръжка на филтри и катализатори.

Удоволствие от шофирането. Все още любителите на бензиновите автомобили могат да закупят такива с нормални атмосферни двигатели с инжекцион или директно впръскване на горивото, системи които предразполагат към добро усещане на разпределението на мощността и въртящия момент, фактори носещи удоволствие на много шофьори.
От друга страна модерните турбо-бензинови двигатели разполагат със страхотна динамкика, а и нисък разход, конкуриращ еквивалентите дизелови агрегати.

Източник: nakolela.blogspot.com




Коментари

Добави коментар

Реклама