BGWebCounter

Новини » Блогсфера

Как да изберем правилната автомобилните гуми за лятото


Admin11.08.2021г 

Как да изберем правилната автомобилните гуми за лятото

В разгара на лятото зачестяват плановете за пътуване, ваканции, преходи в планината и разходки до далечни места.

Едно от основните условия обаче за всичко това е наличието на автомобил.

Вторият момент е ситуацията с подходящите летни гуми. Това е задължителен аксесоар за всеки автомобил, при който е добре да покажем солидно количество внимание.

Всичко това е важно, тъй като именно от качеството на гумите зависи и безопасността и начина на шофиране. Както всеки шофьор е наясно, гумите биват различни типове, но основно се делят на летни, зимни и така наречените универсални.

Тъй като лятото е вече факт е добре да коментираме най-подходящите за този сезон гуми и кои са най-важните неща, на които трябва да обърнем внимание, когато ги избираме за собствения си автомобил.

Изборът е сред най-важните моменти тук, тъй като както казахме от това зависи сигурността и комфортът при шофиране.

Сред най-важните елементи, на които трябва да обърнем внимание при избора на автомобилна гума за лятото е самият грайфер.

Всеки трябва да е наясно, че трябва да обърне внимание на т.н. „шарка“ на гумата, тъй като т е също сред основните важни неща, кито оказват влияние върху движението на автомобила през лятото.

От това зависят както сцеплението с настилката, по която се движи автомобила, така и сцеплението с терена.

Производителите на гуми предлагат 3 типа грайфери.


Симетрични грайфери – те са способни да осигурят на автомобила достатъчно надеждно сцепление с настилката, по която се движим.
В същото време са устойчиви.

Автомобилните гуми с този тип грайфери помагат и при т. нар. аквапланинг.

При подобна ситуация, когато автомобилът навлезе с по-висока скорост във водно пространство, независимо колко плитко, може да се окаже опасно влияние на движението на колата.

С помощта на гумите със симетрични грайфери тази опасност се свежда до минимум.


Несиметрични грайфери – автомобилните гуми с този тип грайфер се грижат за добрата устойчивост на пътя, когато той е с остри завои.

Прави грайфери – Този тип е чудесно решение за употреба в ситуации, когато вали дъжд и всеки друг тип мокра настилка.

Имайки предвид тези фактори, всеки може да направи личния си избор, когато избира качествени и възможно най-подходящи гуми за пътищата, по които ще шофира.

Освен тип грайфер, има разбира се и други важни елементи, които могат да повлияят на при избора на автомобилни гуми за возилото ви.

Това е какъв вид сцепление върху настилката осигуряват гумите, които избираме. И по-точно сцеплението върху суха повърхност.

Освен устойчивост върху нея, проектантите и създатели на автомобилни гуми се стараят да допринесат с уменията си и научните достижения за поведението на автомобилната гума.

Тъй като вече е ясно, че всяка гума показва специфично поведение на различните тип настилки през лятото, всеки може да реши сам какъв тип да избере за своята кола.

Това означава, че атмосферните условия са също важен фактор при избора ви на гуми за колата.

Така можете да прецените вашите гуми, имайки предвид в какви условия шофирате предимно, съобщава  speedautobg.com

ФАКТОРИТЕ ЗА ИЗБОРА НА НАЙ-ДОБРИТЕ ЛЕТНИ ГУМИ

По правило летните гуми се препоръчват за температури над +7°C. Това е така, защото се „втвърдяват“, ако е по-студено, и няма да имате сцепление дори при суха настилка. За да сте най-сигурни, ползвайте модели, препоръчани от производителите. И по възможност не от втора ръка – при богатия избор в интернет вече има напълно достъпни цени на летни гуми. Нека и четирите ви са нови, летни и с еднакъв модел. Независимо от предаването, това ви гарантира много по-голяма сигурност на пътя и равномерно износване. Законът не ни задължава за такъв подход, ала той определено е оптималният.

Също така търсете симетричните гуми през лятото, а при мокра настилка е добре да търсите модели с V-образна шарка. С тях водата може лесно да се отвежда под автомобила.

Подходящият размер за вашите летни гуми

За точния избор на летни гуми трябва да установите и какъв размер е подходящ за вашата кола. Най-лесният начин е да погледнете гумите на автомобила си и да потърсите реда с обозначение от типа 205/55R16 91H. Подред това указва: ширина на гумата в мм, височина към ширина в %, радиална структура, диаметър на джантата в цолове/инчове, индекс за товароносимост, скоростен индекс. Така ще прецените кой е точният размерът на вашите гуми. Все пак производителят е предвидил и няколко алтернативни размери за възможно монтиране.

Допустимо е незначително отклонение от размера на т.нар. хомологирани (препоръчани от производителя) гуми чрез подмяната им с т.нар. „алтернативни“. Алтернативата е размер на гумата или колелото, чиято обща височина не надвишава 3% разлика в сравнение с тази на размера на препоръчаните гуми.

Бюджетът при избирането на вашите нови летни гуми

Що се отнася до вечните въпроси „Стари или нови гуми?” и „Скъпи или евтини гуми?”, доверете се на последните проучвания. Те сочат, че повечето шофьори в Европа (и над 2/3 от тези в България) знаят отговорите. Според специалистите, протекторът на най-евтините гуми е възможно да изглежда аналогичен на този на премиум продуктите. Това обаче не важи за качествата му: отделните компоненти от структурата на евтината гума не са съобразени един с друг.

ЗА ФИНАЛ

Така че каквито и летни гуми да изберете, е добре да са колкото се може по-нови и от доказана марка. Важно е да разберем, че гумите предават силите между превозното средство и пътната настилка, нужни за завиване, спиране и ускорение. Затова те са най-активната система за безопасност във всеки автомобил. Не ги подценявайте!

Онлайн магазин за гуми E-gumi предоставя на ваше разположение богата гама от продукти както и промо-оферти на летни гуми с безплатна доставка на територията на цяла България. Разгледайте пълната гама марки, модели и размери летни гуми тук, обобщава e-gumi.com



Коментари

Добави коментар