Новини » Спорт

Audi атакува рали „Дакар” по жицата



Admin11.08.2021г 

Audi атакува рали „Дакар” по жицата

Audi иска да даде ясен знак и заявка за бъдещето си, решавайки да атакува една от най-тежките надпревари с изцяло електрически модел. Първото изпитание в реална обстановка завърши преди дни. Екипът направи 9-дневни тестове край Сарагоса, Испания.

В тестовете под испанското слънце участие взеха трите екипа, като по три дни караха Стефан Петерханзел/Едуард Буланжер и Карлос Сайнц/Лукас Круз, докато за Матиас Екстрьом/Емил Бергвист останаха последните два дни.

По време на тестовете, RS Q e-tron успя да развие максимална скорост 180 км/ч, докато 33-35-градусовата жега е дала отправна точка за това, какво ще очаква екипите по време на състезанието. За осемте дни трите екипажа са изминали общо над 1700 км.

Audi RS Q e-tron разчита на батерия с капацитет около 50 kWh, тежаща приблизително 370 кг. Тя захранва по един електромотор на предната и задната оси, чиято максимална мощност е 670 к.с. Тъй като ще има тестове по над 800 км, а в пустинята зарядни станции няма, електрическото бъги е снабдено и с 2,0-литров TFSI двигател, който играе ролята на генератор, целта на който е да зарежда батерията.

Със сигурност начинанието изглежда доста дръзко и трудно, но изходът от него ще даде индикация за бъдещето за самата надпревара.

Източник: vesti.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама