Новини » Застраховане

Не всички застраховки покриват заболяване от Covid-19. Каква застраховка да изберем?



Admin18.08.2021г 

Не всички застраховки покриват заболяване от Covid-19. Каква застраховка да изберем?

Covid-19 все още не е покрит риск при всички застраховки, които се отнасят до пътуване в чужбина, показа проверка на БНР.

Генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова посъветва, когато планираме пътуване зад граница, да изберем две застраховки - „Помощ при пътуване“ и „Отмяна на пътуване“, които при част от застрахователните компании могат да бъдат получени пакетно.

Все повече хора планират да пътуват в чужбина, въпреки че пандемията от коронавирус все още създава несигурност, коментира пред БНР генералният секретар на асоциацията на застрахователите Нина Колчакова:

„Важно е да се отбележи, че много наши членове реагираха, когато започна пандемията и въпреки че пандемичният риск обичайно не се покрива от застрахователите, те направиха специални покрития за застраховката „Помощ при пътуване“, така че българските граждани, които пътуват в чужбина и имат такава застраховка с Covid покритие да могат да се възползват от медицинско обслужване в държавата, в която се намират. Това включва от PCR тест до лечение в болнично заведение и лекарствата, които са предписани“.

Колчакова обаче бе категорична, че не всички компании от бранша предлагат подобно покритие:
„Препоръчваме изрично да попитате застрахователя си дали има такова Covid покритие застраховката му „Помощ при пътуване“ или не“.

Цената на полицата е поносима, категорична е Колчакова:

„Примерно за 4-членно семейство, ако реши да направи едноседмично пътешествие някъде в Европа, тази застраховка би струвала около 25 лева при 10 000 лв. застрахователна сума“.

Ако ще практикуваме екстремни спортове, трябва да информираме застрахователя, за да ни предложи адекватен продукт.

В противен случай, ако пострадаме при „сърф, скално катерене застрахователят може да ви откаже да заплати медицинските разходи, тъй като това не договорено предварително“.

Според Колчакова е разумно да се помисли и за още една полица, а именно – „Отмяна на пътуване“:
„Като всъщност отмяната може да е не само при заболяване на човека, който ще пътува. Тя може да е заради заболяване на негов близък човек, за попадане в болница на близък или дори само поставяне под карантина, тъй като човек от семейството е болен“.

Например, ако 4-членно семейство планира едноседмично пътуване с предварителни разходи за път и нощувки около 2000 лева, цената на полицата би била 50 - 60 лева, коментира Колчакова.

Източник: Pariteni.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама