Новини » На път

Гърция затяга мерките срещу коронавирус от 13 септември



Admin26.08.2021г 

Гърция затяга мерките срещу коронавирус от 13 септември

Гърция затяга мерките срещу коронавируса от 13 септември и от тях най-тежко ще бъдат засегнати хората, които не са ваксинирани, става ясно от изявление на здравния министър Василис Кикилиас, цитирано от англоезичната версия на "Катимерини".

Неваксинираните работещи и в публичния, и в частния сектор, ще трябва да представят отрицателни тестове веднъж седмично, а работещите сектори с контакти с широк кръг от хора - училища, университети, туризъм, журналист и т.н. , ще трябва да представят негативни тестове два пъти седмично.

Изискването е тези тестове да бъдат бързи антигенни и ще бъдат плащани за сметка на работещите. Правителството фиксира максимална цена на тестовете 10 евро.

Резултатите ще бъдат вписвани в специално създаден сайт, като самите тестове ще трябва да бъдат запазени, за да бъдат представени на властите при проверка. При положителен тест властите ще издават специални предписания.

Студентите, които не са ваксинирани, също ще трябва да се тестват за собствена сметка веднъж седмично. За учениците изискването за тестове два пъти седмично остава, но това ще става чрез специалните пакети за самотестване, които се дават безплатно от държавата.

Неваксинираните или без документ за преболедуване няма да могат да посещават увеселителни заведения и спортни събития на закрито. Театри, кина и гимнастически зали обаче ще бъдат отворени, но срещу отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди посещението.

Маските остават задължителни за всички закрити обществени помещения, както и за някои открити, където спазването на дистанция не е възможна. Безплатните тестове за коронавирус, които в момента предлагат властите, ще бъдат запазени само за хора с ясни симптоми на коронавирус, както и за ваксинирани.

"Тези мерки не са наказателни. Те са нашето признание към тези, които през 18-те месеца на пандемия преминаха с внимание, към тези които загубиха работата си, бизнеса си или работят от домовете си, за да се защитят", коментира здравният министър по повод представените мерки. Кикилиас посочи, че за разлика от миналата есен, сега има достатъчно защити и всеки може да пази себе си и останалите от коронавируса.

"Ваксините са достъпни от осем месеца и ни дават избора, който нямахме преди", допълни още гръцкият здравен министър.

Източник: investor.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама