Новини » Крими

Установиха незаконно строителство по три отсечки на АМ "Хемус"



Admin09.09.2021г 

Установиха незаконно строителство по три отсечки на АМ "Хемус"

Установено е незаконно строителство на АМ "Хемус". От проверени 9 участъка, в три от тях са открити нарушения - в пътен възел Плевен и пътен възел Летница. Нередности има по трасета 4, 5 и 6 и затова поръчахме да се направи проверка с дрон в района. Това заяви на брифинг регионалният министър Виолета Комитова.

"Знаете, че още през лятото правих проверки по съответната магистрала. Първата инспекция беше по пътен възел на отсечка 6. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал за незаконни насипи, извършвани в горска територия и съсипани 87 декара гора. Възложих на дирекция "Независим и строителен контрол" да изготви доклад", поясни Комитова.

Тя уточни, че е трудно да се каже как ще продължи строителството в участъците, където са открити нарушения.

"Докладът трябваше да бъде направен първо на "Хемус", на място. За да проверим цялото трасе, "Хемус" се състои от 9 отсечки, по отсечки 1, 2 и 3 се строи с разрешение за строеж, ние установихме незаконно строителство по 4, 5 и 6, а отсечки 7, 8 и 9 още са със неизяснено трасе", уточни Комитова.

Архитект Влади Калинов представи резултатите от доклада на дирекцията. "ДНСК извърши проверка по документи на място по изпълняваните по АМ "Хемус" ремонти. Проверката е извършена по два способа: първо министърът възложи да се направи летене, за да може да се направи проверка на място. Това се случи преди около месец", обясни арх. Калинов.

Чрез тази проверка е определен броят на извършените строително-монтажни работи в участъците, за които е установено, че няма разрешително за строеж. Проверени са и документи от Агенция "Пътна инфраструктура" и държавна фирма "Автомагистрали", уточни той.

"За участъците 1, 2 и 3 има одобрен подробен устройствен план, за тях има приключило отчуждаване. За тях има одобрен инвестиционен проект и има издадени разрешения за строеж. Участъците 4, 5 и 6 имат одобрен подробен устройствен план, но няма приключило отчуждаване навсякъде, няма и одобрени инвестиционни проекти или разрешение за строеж", обяви арх. Калинов.

"Тревожи ме факта, че основата на един скоростен път се изпълнява без строителни книжа, без разрешения за строеж и с анонимна строителна фирма. Много странни обстоятелства са навързани в една цяла тема", коментира още регионалният министър.

Източник: manager.bg
 




Коментари

Добави коментар

Реклама