Новини » Автоновини

Шефове на автомобилни гиганти: Не се вижда края на недостига на чиповеAdmin09.09.2021г 

Шефове на автомобилни гиганти: Не се вижда края на недостига на чипове

Производителите на автомобили, сред които Ford, Volkswagen и Daimler все още изпитват затруднения заради глобалния недостиг на чипове, като техните шефове предупреждават, че този проблем може да продължи дълго време, предаде Си Ен Би Си.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Хърбърт Dijs, главният изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус и председателят на управителния съвет на Ford Europe Гунар Херман заявиха пред американската медия, че е трудно да се каже кога този сложен въпрос ще бъде разрешен.

В резултат на недостига на чипове Volkswagen и изгубил пазарен дял в Китай, казва Дийс.

„Поради недостига на полупроводници сме относително слаби“, каза Дийс по време на автомобилното изложение в Мюнхен. „Ударени сме по-тежко в Китай, отколкото в останалата част на света. За това губим пазарен дял“, добави той.

От базираната във Волфсбург компания очакваха ситуацията с недостига на чипове да се подобри след летния сезон, но това така и не се случи. Малайзия, където са базирани много от доставчиците на Volkswagen, се бори с тежка вълна на COVID-19 през последните седмици, което доведе до затваряне на редица фабрики.

Дийс вярва, че проблемът с доставките ще започне да отшумява, след като повече срани ограничат разпространението на COVID-19, но очаква известно време след това все още да има недостиг на полупроводници.

В същото време Гунар Херман от Ford прогнозира, че недостига на чипове ще продължи до 2024 г., като трудно може да се каже кога точно ще бъде разрешен проблема.

Този недостиг бе влошен от все по-големият фокус на производителите върху електрическите автомобили. Моделите Ford Focus обикновено използват около 300 чипа, докато новите електромобили на Ford може да имат нужда от около 3000 полупроводника.

Чиповете обаче не са единствената дефицитна стока. От Ford предупреждават и за „нова криза“ при суровините.

„Не са само чиповете. Навсякъде има недостиг“, казва Херман, посочвайки проблеми с доставките на литий, пластмаса и стомана.

Според него това ще доведе до ръст на цените на автомобилите.

Ола Калениус от Diamler каза, че третото тримесечие изглежда ще бъде най-тежкото за компанията.

„Надяваме се, че през четвъртото тримесечие ще започнем да си връщаме позициите. Има голямо ниво на несигурност, с което ще трябва да се справим“, добави той.

Недостигът на чипове се отрази изключително тежко на автомобилната индустрия, като редица компании бяха принудени да прекратят производството на някои свои модели или да ги доставят в опростени варианти.

Източник: manager.bg
 
Коментари

Добави коментар

Реклама