Новини » На път

Национален протест във възлови точки на страната организират днес пътни строителиAdmin29.09.2021г 

Национален протест във възлови точки на страната организират днес пътни строители

Членовете на браншовата камара "Пътища" излизат на протест в цялата страна, за да поискат от държавата перспектива за бранша, съобщи още вчера председателят на Управителния съвет на Камарата Стефан Чайков.

Протести ще има във всички области на България в ключови точки от пътната инфраструктура, а в София хората ще се съберат пред Министерския съвет от 16:00 до 17:00 ч.

"Искаме да дадем яснота кои сме и колко сме", каза Чайков.

"Протестът беше организиран, за да се заостри вниманието на обществото върху това, че се забавят някои процеси по подготовката за зимния период, има забавяне и по доста други дейности в Агенция "Пътна инфраструктура", не сме получавали пари от доста време и не се позволява да се фактурират вече сертифицирани дейности", напомни Чайков.

"Проблемът е достатъчно сложен и страните преди доста време тръгнаха от доста диаметрално противоположни позиции и никой от нас не е очаквал да се постигне окончателно решение", коментира той.

"Дяволът е детайлите, на този етап това, което е на масата, е правната рамка и частично предложение за финансовата рамка", заяви още Чайков.

Той уточни, че конкретните параметри ще бъдат коментирани след среща с премиера, която се очаква, след като той получи доклада от работната група, който ще му бъде предаден днес или най-късно в четвъртък.

Премиерът се среща с ръководството на браншова камара „Пътища“

Чайков посочи, че правната рамка гарантира цялата стойност на дължимите от държавата към фирмите за свършена дейност суми, които са 870 млн. лева - фактурирани и сертифицирани дейности, и "някакъв обем от средства, който е необходим за консервиране на започнати ремонти".

Заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков коментира, че държавата е готова с предложение за решаване на казуса по договорите за текущо поддържане и ремонт на пътищата. Той потвърди уверението на бранша, че зимата няма да ни изненада.

"Въпреки всички задължения, които са приети по изпълнението на договорите и неразплатени все още, бизнесът е готов да се справи със ситуацията", каза Граматиков.

Чайков обаче уточни, че за целта е необходимо да има споразумение с правителството. По думите на заместник-министъра такова се очаква да бъде постигнато скоро.

Източник: dariknews.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама