Новини » На път

От 4-ти до 31-ви октомври се спира движението на всички МПС през Прохода на Републиката



Admin04.10.2021г 

От 4-ти до 31-ви октомври се спира движението на всички МПС през Прохода на Републиката

От 4-ти до 31-ви октомври т. г. се спира движението на всички моторни превозни средства през Прохода на Републиката - път II-55. Ще се ремонтира близо 22 км участък Килифарево - Предела в област Велико Търново. Целта на предприеманите дейности е повишаване безопасността на движение и подготовка за предстоящия зимен сезон, тъй като Проходът на Републиката е основна пътна връзка за тежкотоварния трафик между Северна и Южна България. Леките автомобили ще преминават през прохода „Шипка“, а тежкотоварните автомобили ще бъдат пренасочвани по път II-73 Шумен – Карнобат /проход „Ришки“/ и път II-48 Омуртаг - Котел /проход „Котленски“/.

Второкласният път е най-пряката и удобна връзка на пътуващите от ГКПП „Дунав мост 1“ през Стара планина към ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Маказа“. Трафикът на леки и тежкотоварни автомобили през Прохода на Републиката е интензивен целогодишно, което води до износване на пътната настилка, неравности и пропадания. Извършваните през последните години текущи ремонти на трасето са с краткотраен резултат и това налага предприемане на настоящите строителни работи.

Дейностите за подобряване състоянието на второкласното трасе включват машинно изкърпване на асфалтовата настилка, подмяна на компрометирани дилатационни фуги, нова хоризонтална маркировка, обрушване и обмрежване на скатовете, укрепване на откосите, подобряване на отводняването, почистване на крайпътната растителност, подмяна на компрометираните ограничителни системи /мантинели/ и др. Стойността на ремонтните дейности е 2,1 млн. лв. с ДДС.

Строително-монтажните работи са възложени на пътноподдържащата фирма „Пътни строежи-Велико Търново“ АД, с която АПИ има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Велико Търново.




Коментари

Добави коментар

Реклама