Новини » Автоновини

Тежките катастрофи в Стара Загора са причина за отмяна на редица прояви за празника на града



Admin04.10.2021г 

Тежките катастрофи в Стара Загора са причина за отмяна на редица прояви за празника на града

Проявите за празника на Стара Загора 5 октомври ще бъдат редуцирани по заповед на кмета на града - Живко Тодоров.Причината за промените са двете тежки катастрофи за последните два дни, които предизвикаха бурна обществена реакция.

43-годишен мотоциклетист загина при катастрофа на центъра на Стара Загора. (Видео)

Трагичният инцидент е станал около 19,40 часа на кръстовището на улиците «Генерал Столетов» и «Цар Иван Шишман», където при светещ в червено светофар лек автомобил «БМВ», управляван от 28-годишен британски гражданин буквално помел идващ насреща му мощен мотоциклет Ямаха. При удара мотористът, 42-годишният Георги Младенов е бил изхвърлен върху асфалта и получава тежко черепно – мозъчно нараняване и час по-късно издъхва в спешното приемно отделение на УМБАЛ «Проф. д-р Стоян Кръстевич». Останалият без водач мотор продължил движението си и след като изкъртва две метални ограничителни колчета се врязва в чакащите да светне в зелено светофар пешеходци. Тежко е ранено 16-годишно момиче и 53-годишен мъж, които са настанени в болнично заведение.

Водачът на БМВ-то напуска местопроизшествието и прави опит да се укрие, забелязан е бил от граждани в близкия парк «Пети октомври», които го задържат и предават на полицията. При теста станало ясно, че е под влияние на дрога. Британецът е задържан за срок от 24 часа, образувано е досъдебно производство по член 343 ал. 4 от НК.По думите на директора на ОД на МВР – Стара Загора старши комисар Николай Колев лекият автомобил се водел собственост на чужденеца, но не бил преригистриран в КАТ. Близки на загиналия мотоциклетист споделиха негова снимка в полицейска униформа, но от полицията отказаха коментар.

От община Стара Загора разпространиха видеозапис от катастрофата, на който се вижда, че и двамата водачи са действали в грубо нарушение за Закона за движение по пътищата.

Кметът на Стара Загора обяви, че започва спешно монтиране на видеокамери на всички възлови кръстовища, това щяло да се случи до края на октомври.Живко Тодоров напомни, че още от 2012 година настоява кметовете да имат право да налагат глоби на недисциплинирани водачи на МПС, това щяло да има дисциплиниращ ефект. Предложението така и не влезе в законопроекта за промени в ЗДвП, подготвен от депутатите в 44-то НС, причината била в отрицателно становище на МВР, уточни бившият народен представител от ГЕРБ Маноил Манев.

Трагичният инцидент със загиналия мотоциклетист стана само две денонощия след като 18-годишният Н. М. помете три млади жени на излизане от кръгово движение по улица «Христина Морфова» в Града на липите. Едната от жертвите, 23-годишната Диана Илева е в тежко състояние с ампутирана подбедрица на левия крак, в неврохирургията са другите две жени на по 23 и 27 години. Колата на тийнейджъра БМВ 335 е с усилен двигател, в нея е имало още едно момче и момиче, от прокуратурата проверяват дали водачът е дрифтел на кръговото.

След протести на старозагорци на мястото на първия инцидент и пред сградата на районната прокуратура в неделя от ОД на МВР разпространиха съобщение за проверени 2 503 автомобила и 3242 лица в хода на специализирана полицейска операция за времето от 1 до 30 септември.За различни нарушения са били санкционирани 1 738 души за пет от случаите са съставени наказателни постановления за употреба на наркотици и 15 за злоупотреба с алкохол.15 от водачите са се оказали без свидетелство за правоуправление, информира Монитор.

Източници: Мониторwww.infoz.bg






Коментари

Добави коментар

Реклама