Новини » Автоновини

С колко ще се повишат горивата след новите акцизи за БългарияAdmin07.10.2021г 

С колко ще се повишат горивата след новите акцизи за България

С около 50 на сто могат да се повишат цените на горивата през 2023 година, когато се предвиждат нови акцизи за България. Такава прогноза направи Тихомир Безлов - експерт в Института за изследване на демокрацията по време на дискусия, организирана от Българската петролна и газова асоциация /БПГА/. Според него шоковото поскъпване може да предизвика като следствие рязко повишаване на дела на незаконните горива.

Безлов даде пример как през 2010 г. е имало подобно повишаване на акцизите на тютюневите изделия, вследствие на което делът на черния пазар на тези стоки е стигнал до около 40 процента.

Според направена миналата година оценка делът на незаконния пазар на горива в страната към този моменте е бил около 12-15%. Това означава, че на около 6 млрд. литра, 1 млрд. литра са били незаконни. Експертът прогнозира, че при подобен натиск при повишението на цената на горивата, това ще доведе до шок, който ще има за последица рязко увеличаване на незаконните горива.

Данъчните ставки за горивата ще се увеличат след 2023 година, ако бъде приет предлаганият от Европейската комисия /ЕК/ Пакет "Готови за 55", отбелязаха преди това в хода на дискусията от газово-петролната асоциация. Той беше публикуван в средата на юли тази година и включва законодателни промени, с които Европейският съюз /ЕС/ иска да постигне целите на Зелената сделка.

По плана се предвижда въглеродните емисии да бъдат намалени с 55 процента до 2030 година, а до 2050 г. да бъдат достигнати нулеви нетни емисии. По линия на този пакет ще има различни механизми във връзка с търгуването на въглеродните емисии. Към настоящия етап, ако литър дизел или бензин струват 2,30 - 2,40 лв, то от 2023 г. при същите условия трябва да се прибави 1,30-1,40 лв с ДДС, което означава, че цените ще станат 3,50-4,00 лв. за литър, коментира председателят на асоциацията Живодар Терзиев. Разумното решение по негово мнение е компонентата за въглеродния диоксид да бъде внедрена поетапно през следващите 10 години, за може българският потребител, евентуално, да "навакса" изоставането в личните доходи спрямо средните за Европа.

От началото на тази година горивата по бензиностанциите у нас са се повишили с 50% или с между 40 и 60 стотинки, изчисли още Живодар Терзиев. Пропан-бутанът тепърва ще поскъпва, като се очаква повишение между 60 и 70%, предупреди той и прогнозира, че до края на годината цените могат да се повишат с още 5 - 7 стотинки /3 до 5 процента/, но при условие, че няма нови колебания в цената на природния газ.
 

Източник: manager.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама