Новини » Спорт

Формула 1 ще изпробва нова система за жълти флаговеAdmin12.10.2021г 

Формула 1 ще изпробва нова система за жълти флагове

От Международната автомобилна федерация (ФИА) ще експериментират с нова система за жълти флагове по време на свободни тренировки и квалификации във Формула 1.

Тя ще бъде подобна на тази, която се използва в MotoGP и ще включва автоматичното изтриване на всяка обиколка, в която даден пилот е преминал през зона с жълти флагове. Според ФИА това ще принуди пилотите да върнат газта значително, тъй като ще искат да запазят ресурса в своите гуми за следваща обиколка.

В момента от пилотите се очаква те да намалят в зони с единични или двойни жълти флагове, но обиколките им остават валидни. Именно това правило породи полемика след края на квалификацията за Гран При на Турция миналата събота. В нейната първа фаза Фернандо Алонсо записа обиколка, в която премина през двойни жълти флагове и съответно бе разследван след края на сесията.

Испанецът обаче се размина с наказание, тъй като единствената причина той да напредне в класирането след този свои опит е бил фактът, че това е неговият първи такъв за сесията. Освен това още в следващата си обиколка той е бил с цели 3.5 секунди по-бърз, което е убедило комисарите, че той е върнал газта достатъчно при преминаването си през зоната с жълт флаг.

Част от съперниците на Алонсо обаче не бяха доволни от решението на стюардите, като техния аргумент бе, че рискът от дъжд, който в началото на сесията бе 100%, е можел да направи първите обиколки ключови. Съдиите решиха не взимат този аргумент под внимание, в това бе сторено от състезателния директор Майкъл Маси, който имаше дискусия с представители на отборите преди вчерашната надпревара. В нея се е стигнало до идеята за автоматично изтриване на обиколки, в които пилоти преминаван през зони с жълти флагове.

Първият експеримент на тази нова за Формула 1 система най-вероятно ще се случи още в следващия кръг от шампионата в САЩ следващата седмица.

Източник: sportal.bg
 
Коментари

Добави коментар

Реклама