Новини » Любопитно

PEUGEOT Sport чества 40 години иновации и успехиAdmin13.10.2021г 

PEUGEOT Sport чества 40 години иновации и успехи

PEUGEOT Sport празнува своята 40-та годишнина. Създадена през октомври 1981 г. и първоначално наречена Peugeot Talbot Sport, Peugeot Sport се представя успешно в моторните спортове по света в продължение на четири десетилетия. През това време френската марка се утвърждава като водеща сила както на писта, така и в ралитата, с някои от най-емблематичните за спорта автомобили в ръцете на изключителни пилоти. От победата си в първото в света автомобилното състезание Париж-Бордо-Париж през 1895 г., марката използва моторните спортове, за да развива и усъвършенства своите технологии.

Днес програмата на Peugeot Sport за хиперавтомобили в Световния шампионат по издръжливост на FIA (FIA WEC) с наскоро представения PEUGEOT 9X8 отбелязва началото на петото десетилетие на марката на световната сцена с цел да добави още една славна глава в спортното приключение, което отдавна въплъщава стремежа й към върхови постижения и споделени емоции.

Peugeot Sport е пожънала много повече велики победи от броя на годините, изминали от създаването през октомври 1981 г., постигайки рекорд, който говори много за постоянното качество и спортна стратегия на отбора.

Създаден от Жан Тод и първоначално известен като Peugeot Talbot Sport, PEUGEOT Sport е произвел много емблематични автомобили, включително паметните PEUGEOT 205 T16, 405 T16, 206 WRC, 306 Maxi и 905, последвани по-късно от PEUGEOT 908, 208 T16 Pikes Peak, 2008 DKR, 3008 DKR, 208 WRX, а сега и от революционния PEUGEOT 9X8, който е готов да играе ключова роля в плана за електрификация на PEUGEOT и същевременно въплъщава тясното сътрудничество между спортното подразделение и дизайнерския екип на марката.

През последните 40 години хората в PEUGEOT Sport се изправят успешно срещу предизвикателството на толкова много легендарни събития на световно и национално ниво и тяхната страст и професионализъм продължават да вдъхновяват настоящия екип.

Един поглед назад през десетилетията неизменно събужда образите на PEUGEOT Sport по пътя към завоюване на титли и триумфи в световния рали шампионат и световния рали крос шампионат на ФИА, в известното рали Дакар, в 24-те часа на Льо Ман, в състезанието Pikes Peak „Race to the Clouds“ International Hill Climb, както и в състезанията на писта във Франция и по света, наред с подиуми във Формула 1 като доставчик на двигатели и много други.

Основните постижения на Peugeot Sport в моторния спорт от 1981 г. насам включват:

5 титли при конструкторите в световния рали шампионат през 1985, 1986, 2000, 2001 и 2002 г.;
4 титли при пилотите в световния рали шампионат с Тимо Салонен, Юха Канкунен и Маркус Грьонхолм (два пъти);
3 титли при пилотите и конструкторите в IRC (2007, 2008 и 2009 г.);
Дълъг списък титли в национални ралита;
3 победи в 24-те часа на Льо Ман, през 1992 г. (с Яник Далмас/Дерек Уорик/Марк Блъндел), 1993 г. (Кристоф Бошу/Ерик Хилари/Джеф Брабам) и 2009 г. (Марк Жене/Дейвид Брабам /Александер Вурц);
3 победи в Pikes Peak Hill Climb, през 1988 г. (с Ари Ватанен), 1989 г. (Роби Ънсър) и 2013 г. (Себастиан Льоб);
Титли в Super Touring, включително титла в 1997 German Super Tourenwagen Cup с 406 (Лоран Айело);
7 победи в Дакар, през 1987 г. (с Ари Ватанен), 1988 г. (Юха Канкунен), 1989 и 1990 г. (Ари Ватанен), 2016 и 2017 г. (Стефан Петерхансел) и 2018 г. (Карлос Сайнц);
1 титла в световния рали крос шампионат (2015 г.).
През годините различните шампиони, управлявали тези автомобили са могли да разчитат на педантичните, съвестни, борбени и иновативни членове на екипа на PEUGEOT Sport, които заедно с мениджърите, ръководили нейните последователни кампании, са издигали флага на марката високо и гордо. Страстта към победи на предишни директори, сред които Жан Тод, Корадо Провера, Жан-Пиер Никола и Бруно Фамен, е движена постоянно от решимостта да сплотяват екипа, да въвеждат иновации, да вдъхновяват и да вървят напред.

С моторния спорт, залегнал така дълбоко в ДНК-то на френския автомобилен производител, всички програми на PEUGEOT Sport са насочени към подкрепа на конкретна визия и технологична стратегия на френския автомобилен производител в области, вариращи от безопасност и производителност, до нови форми на енергия, ефективност, електроника и системи в помощ на водача.

Днес електрификацията е в основата на програмата за хиперавтомобили на PEUGEOT Sport с PEUGEOT 9X8 в 24-те часа на Льо Ман и Световния шампионат по издръжливост на FIA. Тя символизира плановете на PEUGEOT за бъдещето на мобилността и същевременно допринася за изследователските усилия на марката, като пилотите демонстрират възможностите на новите идеи в полза на обикновените водачи в пълноценен цикъл от състезателната писта до пътя.

Този месец PEUGEOT Sport отбелязва своята 40-та годишнина, която макар и важен етап, е само стъпка по дългия предстоящ път на все по-обогатяващи пробиви, опит и приключения.
Коментари

Добави коментар

Реклама