Новини » На път

Движението на коли на пл."Св. Александър Невски" е спряно заради протестAdmin13.10.2021г 

Движението на коли на пл."Св. Александър Невски" е спряно заради протест

Национален протест на миньори и енергетици в защита на въглищните централи започна на пл. "Свети Александър Невски", където движението на коли в района е спряно от полицията.

В 12:00 часа стартира шествие по маршрута: пл. "Свети Александър Невски" - ул. "Оборище" - ул. "Георги С. Раковски" - бул. "Цар Освободител" - бул. "Княз Александър Дондуков" до официалния вход на Министерски съвет.

Протестиращите искат налагане на мораториум на въглеродните емисии от страна на Европейския съюз и спиране на въглищните централи не по-рано от 2043 г.

Националният протестен митинг-шествие под надслов "В защита на енергийната независимост на България. Нищо не се решава за нас без нашия глас!" е организиран от КТ "Подкрепа" и КНСБ.

"За да се изкара зимата, при тези цени на електроенергия, следва да се наложи задължително мораториум върху цените на емисиите, каза пред БТА председателят на Миньорска федерация на КТ "Подкрепа" Владимир Топалов. По думите му, ако това не бъде направено от Брюксел, вероятността голяма част от хората да останат без ток е много голяма.

Двете най-големи национално представителни синдикални организации настояват, че водената политика от ЕС и от правителството - с "козируването", не е най-правилната. Синдикатите не смятат, че Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се обвързва с конкретна дата за затваряне на мините, защото нито една друга европейска държавата не прави това. Според Топалов това трябва да се разглежда в Националния план за климат и енергетиката, защото всички останали европейски държави посочват именно там откога биха могли да затворят въглищните си централи.

На въпрос за индикативната дата, която служебният премиер Стефан Янев обяви, че 2038 г. може да бъде спряно използването на въглища в страната, Владимир Топалов отговори, че няма мотив за тази дата. Той даде пример, че Германия предлага след 2038 г. да спре да използва въглища, но там миксът от този вид електроенергия е 25 процента. Полша, която е с най-големия микс на въглища - 75 на сто, предлага да спре да ги ползва през 2048 г.

"А ние, като сме с 50 процента, къде е нашето място?", попита Топалов. Той изтъкна, че не може да се приеме дата на спиране на въглищните централи преди 2043 г.

Служебният министър-председател Стефан Янев обяви, че ще се срещне днес с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" в Министерския съвет. В рамките на разговора ще бъдат обсъдени въпроси от енергийната сфера.

В срещата ще участват също заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на енергетиката Андрей Живков.

Източник: БТА
Коментари

Добави коментар

Реклама