Новини » Автоновини

Mercedes-Benz стартира продажбите на електрическата S-класа в БългарияAdmin15.10.2021г 

Mercedes-Benz стартира продажбите на електрическата S-класа в България

Mercedes-Benz вече ще продава електрическата S-класа в България, като за целта представи официално модела пред специализираните медии и потенциални клиенти.

На живо автомобилът изглежда впечатляващо. Да, не е бърз като Tesla, но никой в Щутгарт не е искал това. И никой в Щутгарт не е искал EQS да се сравнява с Tesla, защото (моля най-фанатичните последователи на Свети Мъск да ме извинят) двата автомобила просто не могат да се сравняват. Това е S-класата на електромобилите!

Двата автомобила на премиерата бяха EQS 580 4Matic (продадени, стартова цена 264 000 лв. с ДДС). Моторите са два, мощността е 523 к.с., а въртящият момент 855 Нм. До 100 км/ч EQS 580 се ускорява за 4,3 секунди, като максималната скорост е 210 км/ч. Пробегът е до 785 км. Това е за статистиката.

Възприятията и качеството на изпълнение са впечатляващи. Уникалният 56-инчов дисплей в интериора (реално са три, обединени под една стъклена обвивка) е нещо, което виждам за пръв път на живо. Ориентацията и боравенето с него съм убеден, че въобще не са лесни, но изглежда като в космически кораб. Дисплеят пред пътника отпред се включва само ако на седалката седи човек. Отзад креслата са изключително комфортни, мястото за краката е гигантско, обемът в багажника - също.

Предният капак не се отваря. Да, няма грешка. Под него е HEPA филтърът за климатичната система и някои други части, но собственикът не може да го отваря (само в сервиз). Отваря се само малко капаче в предния ляв калник, откъдето се налива течност за чистачките.

Много интересен факт, който чух за пръв път, е наличието на специалист в Mercedes, чиято работа е да предвижда всички ефекти върху състоянието на боята, причинени от камъчетата, които движещият се пред вас автомобил вдига. Споменавам това, за да стане ясно в какви детайли се мисли, за да се гарантира качеството, което клиентите на Mercedes търсят и са свикнали да получават.
Шофьорската врата може да се затвори с жест (ако ви е много трудно да я дръпнете). В модерните коли има много функции, които се управляват с жестове, но за пръв път виждам такава възможност, която ще бъде активирана догодина.

Шефът на „Силвър стар” се похвали, че за четирите години на пазара компанията е реализирала 7300 продажди (от всички видове превозни средства). Г-н Заерле разкри също, че догодина може да очакваме два електрически модела (към петте от тази година), а през 2023 г. ще се появят още пет. Целта е до края на десетилетието Mercedes да предлага изцяло електрическа гама на пазарите, които го позволяват.

У нас стартовата цена на Mercedes-Benz EQS 450+ започва от 215 700 лв. с ДДС, но лично аз се съмнявам това да е изборът на родните клиенти на този модел.

Автор: Пламен Георгиев

Източник: vesti.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама