Новини » Еко-ауто

VW планира да построи шест големи завода за батерии в Европа до 2030 г.



Admin19.10.2021г 

VW планира да построи шест големи завода за батерии в Европа до 2030 г.

Германският автомобилен производител Volkswagen AG обяви, че ще инвестира в изграждането на шест големи фабрики за батерии, както и в зарядна инфраструктура за електрически превозни средства, подчертавайки стремежа си да наложи контрол върху производството на батерии на фона на ускоряващото се налагане на електромобилите в глобален мащаб, съобщава в. Wall Street Journal.

Световната автомобилна индустрия се насочва към електрическите превозни средства, за да отговори на новите изисквания за емисиите и бърза да създаде мащабна инфраструктура - от фабрики за батерии до мрежи от зарядни станции - необходима за поддържане на нарастващия пазар. 

Търсенето на електромобили се увеличава в Европа благодарение на щедрите правителствени стимули, които превърнаха региона в най-големия пазар за електрически коли в света.

В САЩ General Motors Co. изгражда завод за батерии за 2,3 млрд. долара в Охайо съвместно с южнокорейската компания LG Chem Ltd., като наскоро заяви, че проучва създаването и на втора фабрика.

Volkswagen, най-големият производител на автомобили в Европа по пазарен дял, обяви промяна в своята стратегията в понеделник по време на събитието Power Day, която ще позволи установяване на контрол върху производството на батерии и мрежите от станции за бързо зареждане през следващите години.

Първата стъпка в тази посока е преструктуриране на партньорството на VW с Northvolt AB, шведския производител на батерии, в който германската група придоби 20-процентен дял през 2019 г. VW ще увеличи своя дял в Northvolt и ще поръча допълнително количество батерии срещу 14 млрд. долара до 2030 г. Northvolt ще произвежда батерии за автомобилите на концерна от висок клас.

Междувременно германският производител ще придобие дела на Northvolt в тяхното съвместно предприятие в Залцгитер, Германия. Volkswagen се стреми да поеме контрола над завода за батерии в Залцгитер, за да го разшири и да произвежда батерии за своите автомобили, предназначени за масовия пазар. Чрез този подход компанията може да постигне икономия на разходите до 50%.

Volkswagen заяви, че планира до края на десетилетието да изгради четири допълнителни завода за батерии в Европа, за да си осигури общо поне 240 гигаватчаса капацитет, тъй като се стреми да увеличи дела на електрическите автомобили до 75% от своите продажби на нови автомобили до 2030 г.

Залогът на Volkswagen относно производство на батерии е едно от най-големите усилия на представител на автомобилната индустрия за осигуряване на доставки и увеличаване на контрола върху технологията.

С изключение на лидера в сегмента на електромобилите Tesla Inc., повечето автомобилни концерни не използват собствени мрежи от зарядни станции. Но с ограничените възможности за зареждане, които често спират потребителите да преминат от конвенционален към електрически автомобил, Volkswagen обяви, че е решила да оперира 18 000 обществени станции за бързо зареждане в Европа до 2025 г.

В Италия Volkswagen ще се обедини с енергийния гигант Enel SpA в изграждането на зарядни станции, а в Испания – с Iberdrola SA.

Отделно германската група ще изгради 3500 зарядни станции в Северна Америка съвместно с Electrify America, както и 17 000 обекта в Китай.

Източник: investor.bg




Коментари

Добави коментар

Реклама