Новини » Автоновини

Coldplay ще освети турнето си със стари батерии от BMW i3Admin21.10.2021г 

Coldplay ще освети турнето си със стари батерии от BMW i3

Въпросът за рециклирането на старите батерии на електромобилите е сред основните, които трябва да получат отговор, за да може спокойно индустрията да върви към пълна електрификация на автопарка. Към момента такъв отговор все още няма, а новините за откриване на мощности за рециклиране на стари батерии са рядкост. Затова тази изглежда доста любопитна, защото тя е един пример за възможно бъдещо приложение на рециклираните батерии.

Дават го световноизвестната банда Coldplay и BMW. Музикантите тръгват на световно турне в подкрепа на новия си албум “Music Of The Spheres”. Нужното им електричество за концертите ще идва от рециклирани батерии от BMW i3.

Зелената инициатива е първата демонстрация за възможен втори живот на автомобилните батерии, твърди BMW, което е важна предпоставка за развитието на е-колите. Автомобилните батерии оставят голям СО2 отпечатък при производството си, затова намирането на начини за рециклирането им е важно за намаляване на този отпечатък, а вероятно и на самата им цена.

Батериите ще заменят дизеловите и бензиновите генератори на концертите на Coldplay, за да направят поредицата от спектакли по-устойчиви. За целта ще бъдат използвани 40 рециклирани батерии от i3. Те ще се презареждат чрез различни методи. В това число влизат соларни панели и генератори, захранвани от хидротретирано растително масло (Hydrotreated Vegetable Oil), докато кинетичният под на стадиона ще събира енергията на публиката, която ще се трансформира в електричество и също ще захранва батериите.

Coldplay и BMW си сътрудничат през последните години, а наскоро бандата озвучи рекламната кампания на iX и i4 с парчето си Higher Power.

Източник: vesti.bg

Коментари

Добави коментар

Реклама