Новини » Автоновини

Германия е решила да покаже как се преминава към зелена енергия заради скъпите горива



Admin21.10.2021г 

Германия е решила да покаже как се преминава към зелена енергия заради скъпите горива

Световната икономика се възстановява по-бързо от очакваното – независимо, че пандемията още не си е отишла. А икономическият подем гълта енергия и цените вървят нагоре. Газът за една година поскъпна с цели 440%, суровият петрол също гони рекордни висини.

Всъщност, това са добри новини. Не за шофьорите, разбира се, а за преустройството на икономиката в посока климатична неутралност. Когато фосилните горива поскъпнат непомерно, възобновяемите енергоизточници вече стават изгодни.

Но този момент още е далеч. Хората си карат автомобилите с двигатели с вътрешно горене, отопляват се с нафта или газ, а електричеството по домовете им идва от изгорели въглища. А ние, германците, издигаме идиотската претенция да покажем на останалите как се преминава към зелена енергия. Дано само никой не го вземе насериозно и не последва примера ни. Защото единственото, свършено дотук, е че се изхарчиха огромни пари. Нима вече работи електропроводът, който пренася енергията от перките на север към Южна Германия? Не. В Швеция възобновяемите енергии вече съставляват 56% от консумираната енергия в страната. А в Германия едва 17 на сто.

Ще става още по-скъпо?

Енергийният обрат не може да се извърши без участието на хората. И шофьорите на автомобили постепенно трябва да свикнат с мисълта, че през следващите години ще трябва да се бръкнат доста по-надълбоко, за да си платят бензина – освен ако не решат да си купят електрически автомобил, субсидиран от държавата. Добре отопленото жилище през зимата също ще струва повече – а това не всеки може да си го позволи. Тъй че, ако не искаме цените на енергоносителите да вбият клин в обществото, ние, освен всичко друго, трябва да помислим и как да подпомогнем социално по-слабите. Това е една от задачите пред бъдещото правителство в Берлин.

Дали в сегашната ситуация наистина трябва да се форсира закриването на ТЕЦ-овете, при положение, че догодина закриваме и всички АЕЦ? Над този въпрос спешно трябва да се помисли. Защото за да се запуши възникващата енергийна пробойна, Германия ще бъде принудена да увеличи с десетки милиона тона емисиите си на въглероден двуокис или пък да внася атомен ток от Франция. А май че нито едното, нито другото са приемливи решения. Тогава какво?

За да останат цените поносими

Бъдещето правителство в Германия е длъжно да стори това, което набеляза в предварителни коалиционни сондажи и което навярно ще бъде ключов момент в същинските преговори за съставяне на кабинет: възобновяемите енергии трябва да получат мощен тласък напред. В противен случай скоро никой няма да може да плаща цените на енергоносителите. А последиците от такова нещо са невъобразими.

Източник: dw.com/bg/




Коментари

Добави коментар

Реклама