Новини » Крими

Работи се по разкриване на транспортна афера за 30 млн. лв в ПловдивAdmin22.10.2021г 

Работи се по разкриване на транспортна афера за 30 млн. лв в Пловдив

Шестима вече са с повдигнати обвинения след акцията на "Икономическата полиция" в Пловдив съвместно с ДАНС. Арестувани са двама управители на дружества - на "Хеброс бус" - Веселин Дошков и Иван Чолаков, собственик "Автотранс 2000" заедно с брат му Димитър Чолаков. Освен тях и на още четирима общински служители. Става въпрос за документни измами, довели до източване от бюджета на над 30 млн. лева.

По данни на прокуратурата от 2016 г. до 2021 г. тези транспортни фирми, извършващи вътрешноградски автобусни превози, са получавали средствата от общинския и държавния бюджет като подпомагане. Парите са вземани въз основа на документи, които са удостоверявали, че работят на загуба.

Разследването по делото е проведено под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Пловдив и е извършвано от разследващи и полицейски органи при отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР и ДАНС Пловдив.

По досъдебното производство е установено, че за периода от 2016 г. до 2021 г. на двете транспортни фирми, извършващи вътрешноградски автобусни превози, били отпускани средства за подпомагане от общинския и държавния бюджет.

Тези пари били получавани от превозвачите въз основа на документи, в които те удостоверявали, че работят на загуба - имало спад на пътникопотока, спад на продажбите на билети, както и на база изготвени пътни листове с данни, които не отговаряли на изминатия пробег от автобусите, т.е. от посочените по-горе търговски дружества било декларирано по-голямо пропътувано разстояние от действителното, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Според събраните доказателства, обвиняемите служители от общините Пловдив и Асеновград не са изпълнили служебните си задължения. Те не са извършили необходимия контрол и проверка на представените документи и по този начин не са установили, че данните в тях не отговаряли на истината и двете транспортни фирми не работели на загуба. По този начин двете общини били ощетени с милиони левове.

Във връзка с провежданото разследване днес служители на ДАНС и отдел "Икономическа полиция" - Пловдив, са извършили претърсвания и изземвания в офиси, ползвани от дружествата.

По делото са разпитани свидетели, иззета е огромна по обем документация и други веществени доказателства, предстои да бъдат назначени експертизи и да бъдат анализирани данните от събраните материали.

Спрямо обвиняемите В.Д. и И.Ч. са определени мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 20 000 лева, а на останалите четирима - мярката от по 5 000 лева.

"Повече от 1 година ежедневно събирахме информация, която беше оценена от прокуратурата като годна. Вчера разследващите повдигнаха обвинения на шест лица, като две от тях са на управители на дружества, които се занимават с транспортна дейност, част от градския транспорт, а четири са от общинските администрации на Пловдив и Асеновгард", каза пред медиите комисар Славчо Алексиев - началник на "Икономическа полиция".

"Успяхме да неутрализираме риска Пловдив, Асеновград и някои общини да останат без градски транспорт, като предотвратихме източването на средства, предназначени за подпомагане на градския транспорт в тези общини", посочи Алексиев.

Източник: dnes.dir.bg
 
Коментари

Добави коментар

Реклама