Новини » Еко-ауто

Към края на 2030 г. около 250 000 тона батерии ще достигнат края на жизнения си цикъл в ЕвропаAdmin17.11.2021г 

Към края на 2030 г. около 250 000 тона батерии ще достигнат края на жизнения си цикъл в Европа

Northvolt произведе първата клетка със 100% рециклирани никел, манган и кобалт. Тази новина бе съпроводена с още една, която е за изграждане на супер съоръжение, което да може да рециклира 125 000 тона батерии годишно.

Новината за новата клетка от рециклирани материали бе съпроводена с уточнението, че електрохимичното представяне е било „наравно с клетките, изработени от току добити материали.” Интересен е и фактът, че всички процеси по рециклиране и производство на никела, мангана и кобалта са били извършени в един завод, Northvolt Labs във Вастерас, Швеция.

“Процесът на рециклиране може да възстанови до 95% от металите в батерията до ниво на чистота, което е еднакво с това на сега добити материали”, обясниха от компанията. „Сега ни предстои да създадем мощности за рециклиране, за да може да рециклираме бъдещите обеми стари батерии.”

Голямата новина от Northvolt за изглаждане на гигазавод за рециклиране на стари батерии, като целта за 125 000 тона годишно, което би се равнявало на приблизително годишен капацитет от 30 GWh в батерии. Дългосрочният план е за производство на клетки с 50% рециклирани материали до 2030 г.

Строежът на първия гигазавод за рециклиране на батерии ще започне през първото тримесечие на 2022 г., като ще заработи през 2023 г. Освен извличане на никел, манган, кобалт и литий от батериите на Northvolt, в съоръжението ще може да се рециклират още мед, алуминий и пластмаса от батериите, като всички тези добити материали ще се вкарат обратно в производството на нови батерии.

От Northvolt напомнят, че „трябва да имаме предвид, че към 2030 г. в Европа около 250 000 тона батерии ще достигнат края на жизнения си цикъл”. Шведската компания вижда това като възможност за себе си.

Източник: vesti.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама