Новини » На път

Очевидец на трагедията отхвърли версията, че неправилно поставен знак е довел до фаталния инцидентAdmin24.11.2021г 

Очевидец на трагедията отхвърли версията, че неправилно поставен знак е довел до фаталния инцидент

Разследването на трагедията на АМ "Струма" продължава. Основните версии са две – човешка грешка и внезапна техническа неизправност.

Движението в посока София вече е напълно възстановено, но мястото на катастрофата продължава да се охранява. Пътните експерти там установиха няколко нарушения – неточна и на места заличена маркировка, както и лошото състояние на светлоотразителите по магистралата.

Един от първите, които пристигат на мястото на катастрофата на магистрала "Струма"е Васко Пиргов.

"Още не мога да осъзная това, което видях, това е шок. Тук бяха полицаи и пожарникари - никой не искаше да се обърне към автобуса, защото гледката беше потресаваща", каза Пиргов.

Причината, довела до инцидента, според него, е по-скоро човешка грешка.

"Причината за катастрофата първо е несъобразената скорост спрямо пътната обстановка. Изключвам версията за заспиване на шофьора. Само на един километър оттук има отбиване на магистралата, където сваля скоростта до 30-40 км/ч. От самата отбивка е три минути. За три минути няма как да заспи", посочи очевидецът.

За всеки водач в този участък ключът към управлението на моторното превозно средство се оказват особеностите на маркировка.

"Когато карате по този път, имате три ленти и изведнъж се появява една маркировка, която почти не се вижда. Този път често го сбъркат, че това е една продължаваща лента. И той е видял късно и се е опитал да се върне във втората лента, но се е ударил в мантинелата", смята Емил Марков. 

Пиргов обаче отхвърли версията, че неправилно поставен знак е довел до фаталния инцидент. Допуска, че шумящата маркировка е бил чута от водача на автобуса.

Тепърва ще се установява и каква е причината за взрива при катастрофата, за който разказват очевидците. Предстоящите автотехнически експертизи пък ще трябва да установят дали в случая се касае и за техническа неизправност на превозната средство.

Източник: bgonair.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама