Новини » Еко-ауто

GM и Ford представиха нови електрически пикапиAdmin11.01.2022г 

GM и Ford представиха нови електрически пикапи

Надпреварата за електрически превозни средства се изостря, след като Ford Motor Co. и General Motors Co. представиха нови електрически пикапи, а автомобилните компании се готвят да пуснат на пазара множество нови модели, задвижвани с батерии, през тази и следващата година, пише Bloomberg.

Ръководителите на автомобилните компании прекараха последните няколко години в разгласяване на амбициите си, отделяйки милиарди долари за нови инвестиции, за да добавят повече електрически автомобили към своите глобални модели. Но досега преходът се извършваше предимно зад кулисите, където инженери и дизайнери подготвяха следващото поколение автомобили.

През настоящата година клиентите на автомобили ще започнат да виждат тези усилия все по-често в автосалоните. Според анализатори на Bank of America автомобилните производители планират да пуснат на пазара десетки нови електрически модели през следващите две години в различни стилове и на различни цени.

Навлизането на тези електромобили измества натиска върху автомобилните компании от разработването им към убеждаването на потребителите да ги купуват.

"Идва нов свят", заяви Карлос Таварес, главен изпълнителен директор на световния производител на автомобили Stellantis на изложението за електроника CES в сряда. "Сега машината е включена и ние вървим бързо напред."

Ford представи задвижваната с батерии версия на своя пикап F-150, присъединявайки се към други автомобилни производители в зараждащия се сегмент на електрическите пикапи. F-150 Lightning подбива цените на няколко съперника с начална цена около 40 000 долара.

Във вторник Ford заяви, че почти ще удвои производството на предстоящия си електрически пикап F-150 Lightning, след като получи по-голям от очаквания брой резервации. Пикапът ще бъде пуснат в продажба в ограничени количества тази пролет.

Този ход доведе до рязко покачване на акциите на Ford, като пазарната стойност на компанията достигна 97,6 млрд. долара при затварянето на борсата в петък, надминавайки тази на GM и Rivian Automotive Inc., горещ млад стартъп, който наскоро пусна изцяло електрически пикап и излезе на борсата през ноември.

GM представи в сряда своя конкурентен електрически пикап - захранвана с батерии версия на популярния Chevy Silverado, а главният изпълнителен директор Мери Бара изброи около 10 електрически автомобила, които ще бъдат пуснати в продажба до две години. В момента имат само два.

Stellantis, която е собственик на Jeep, Ram и други автомобилни марки, заяви през изминалата седмица, че почти 100-годишната марка Chrysler ще премине изцяло на електомобили до 2028 г. Автомобилната компания също така разкри, че е сключила сделка за продажба на електрически микробуси с Amazon.com Inc., което я прави конкурент на Rivian, също притежаваща споразумение за продажба на микробуси на електронния търговец на дребно.

Акциите на Rivian спаднаха с 11% след новината в сряда, а след това за кратко паднаха под цената си от първичното публично предлагане от 78 долара за акция за първи път, откакто са публични. В петък тя затвори на 86,28 долара за акция.

Говорителка на Rivian заяви, че сделката със Stellantis е добра новина за индустрията като цяло и че партньорството на Rivian с Amazon е непокътнато, процъфтяващо и развиващо се.

Преминаването към електрическо задвижване засилва битката между традиционните производители на автомобили и новите играчи, които навлизат в повече от стогодишния автомобилен бизнес.

Досегашните автомобилни компании като GM, Volkswagen AG и Toyota Motor Corp. разполагат с по-дълбоки джобове, утвърдени вериги за доставки и ноу-хау в областта на автомобилостроенето, които могат да им помогнат да преобразят своите модели.

Доскоро обаче инвеститорите залагаха предимно на Tesla и други стартиращи компании, които са фокусирани единствено върху производството на електромобили. Тези компании са набрали милиарди долари финансиране през последните години и нямат капиталовите ограничения, свързани с необходимостта да трансформират бизнес, изграден предимно около бензиновия двигател. Tesla, която при затварянето на борсата в петък струваше над 1 трилион долара, сега е най-ценният производител на автомобили в света.

При целия този шум автомобилните компании - както новите, така и старите - все още трябва да извървят дълъг път, за да убедят потребителите да се откажат от бензина.

Продажбите на електромобили са в подем, като през 2021 г. са се увеличили с 88% на годишна база, но според изследователската компания Motor Intelligence те все още представляват само около 3,2% от общия пазар на автомобили в САЩ.

Tesla има солидна преднина пред конкурентните автомобилни компании. Нейните доставки в световен мащаб са се увеличили с 87% през миналата година до около 986 000.

Само в САЩ Tesla е продала около 352 500 автомобила през 2021 г., или около 72% от всички закупени електрически автомобили с батерии, изчислява Motor Intelligence. Tesla не прави разбивка на доставките по региони.

За разлика от тях, Ford е продал около 27 000 електромобила през 2021 г., а GM - около 25 000 през миналата година. И за двете компании това представлява по-малко от 2% от общите им продажби в САЩ.

За много купувачи на автомобили електрическият автомобил остава трудно решение, въпреки данъчните облекчения, целящи да направят електрическите превозни средства по-привлекателни за потребителите. Отчасти това е защото няма широка наличност на зарядни станции, а моделите с бензинови двигатели са по-достъпни за закупуване.

Източник: bloombergtv.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама