Новини » Еко-ауто

Металите в батериите поскъпват, еко-колите боксуватAdmin11.01.2022г 

Металите в батериите поскъпват, еко-колите боксуват

Металите, които са в основата на батериите в електрическите автомобили няма да спрат забележителното си поскъпване и през 2022, което може да увеличи разходите за производителите и да притъпи едно от оръжията в борбата с климатичните промени, пише Bloomberg.

Суровините, от които се произвеждат батерии се намират в период на невиждан ръст в цената благодарение на прехода на света към едно по-зелено бъдеще. Той увеличи многократно търсенето на материали като литий, кобалт и никел, а ограниченото им предлагане беше допълнително затруднено от пандемията. Това вероятно ще увеличи цената на батериите и може да забави широкоразпространения прием на електромобилите. А сега и щамът Омикрон започва да усложнява ситуацията.

„Новият вариант на Covid-19 сложи прът в колелата на глобалното възстановяване,“ казва Куази Ампофо, ръководител на отдел метали и рудодобив в BloombergNEF. “Очакваме сътресенията във веригата на доставки, които затрудниха движението на материали през тази година да продължат да влияят и през цялата 2022 г.“ Цените на лития, графита и кобалта вероятно ще останат завишени и биха могли да намалеят чак през 2023, добавя той. Въпреки че някои анализатори очакват спад в цената на никела до втората половина на 2022 г. 

Индексът на цените на лития е нараснал над 3 пъти през тази година и достигна рекордна стойност. Китайският производител Chengxin Lithium Group очаква цените да останат „на относително високи нива за известно време,“ подкрепяни от завишеното потребление надолу по веригата и ограниченията в производствения капацитет, както и затруднения добив на сподумен.

Зелената треска доведе до затягане на пазара на литий за годината след дълъг период, в който цените бяха ниски, а инвестициите – малко. Сега компаниите за добив трескаво се борят да увеличат капацитета си, а дългосрочното търсене на електромобили вещае само добро за материала, който на практика се използва във всички батерии за електромобили. Очаква се продажбите на пътнически електрически коли да нараснат от 3 млн. през 2020 до 66 милиона през 2040 година, според прогнози на BloombergNEF за икономическия преход.

„Очакваме средните цени на лития в световен мащаб да продължат да се увеличават през следващите няколко години, защото фючърсните цени започват да достигат спотовите, а предлагането все така да не догонва търсенето. Смятаме, че пазарът ще се балансира едва през 2025 или 2026 и тогава цените може да започнат да намаляват.“

Кобалт и никел

Кобалтът и никелът удвоиха цената си през тази година. Цената на металите се бореше с проблемите в доставките в Южна Африка, която изнася голяма част от ст глобалния кобалт от Демократична република Конго. Омикрон рискува да задълбочи проблемите с логистиката и по този начин да забави момента на корекция в цената.

Въпреки всичко прогнозата не е изцяло положителна. Няколко производители започнаха да разширяват добива на кобалт и той ще започне през следващата година. Суровинният пазар може да пострада заради по-нисък апетит към риска предизвикан от по-високите лихви.

Никелът поскъпна със 17% от началото на годината, но агресивното увеличаване на производствения капацитет от Индонезия може да доведе дори до излишък на пазара през 2022 година, според S&P Global Market Intelligence.

Цената беше засегната сериозно в началото на декември след като Tsingshan Holding Group Co. Заяви, че вече е пуснала първата си производствена линия за никелов камък, междинен продукт, който може да бъде преработен в химикали за батерии. 
 

Голям процент от цената на батерията – най-скъпият компонент от електромобила е свързана със суровините, които поскъпнаха през тази година. В Китай, най-големият пазар на електрически коли, производителите на акумулаторните батерии започнаха да усещат ефекта от поскъпващите суровини.

SVolt Energy Technology Co., която е подписала споразумение за доставка с производителя на Jeep Stellantis NV, вече предупреди за проблеми свърани със суровините, включително медното фолио.

Цената на батериите се насочва нагоре за първи път, откакто BloombergNEF започва да ги следи през 2012 година, а това определено ще нанесе удар върху автомобилните производители.

Според прогнози, електрическите автомобили ще се изравнят по цена с конкурентите си с двигатели с вътрешно горене, когато акумулаторните батерии поевтинеят под 100 долара за киловатчас. Но поскъпването на суровините може да отложи този момент с цели две години до 2026 г., според BloombergNEF.

Източник: bloombergtv.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама