Новини » Еко-ауто

Най-трудната част от електромобилите е захранванетоAdmin17.01.2022г 

Най-трудната част от електромобилите е захранването

Купувачите на автомобили са все по-често зад волана на електрически превозни средства (EV). Нищо чудно, тъй като те са вълнуващи и лесни за управление в сравнение с еквивалентите с двигател с вътрешно горене (ICE). Тъй като разходите за батерии падат, цените падат. Но преминаването към електромобили означава много повече от удоволствие от шофирането. Транспортът е отговорен за около една четвърт от световните въглеродни емисии, а превозните средства по пътищата представляват около три четвърти от този дял. Ако има някакъв шанс за достигане на нетни нулеви емисии до 2050 г., електромобилите ще трябва да поемат властта, и то скоро.

Шестте милиона пионери, които ще изберат електромобили тази година, все още ще представляват само 8% от всички купувачи. Това число ще трябва да се увеличи до около две трети до 2030 г. и до 100% до 2050 г., за да се постигнат нетните цели. Много инвеститори работят с предположението, че всичко това ще се случи толкова гладко, колкото Tesla превключва предавките. Огромните пазарни оценки на компанията на Илън Мъск и на други нови като Rivian с неговите електрически пикапи, както и на скъпите китайски фирми за електромобили, свидетелстват за невероятното доверие. Производителите на електрически батерии също процъфтяват и техните акции растат.

Как ще се зареждат
И все пак погледнете отвъд бляскавите, лъскави превозни средства, пълни с най-новите технологии, които са очевидното въплъщение на EV революцията, и можете да видите безмилостно място, готово да обърка нещата. Дори тези, които обмислят покупка на EV, не са достатъчно наясно с това. Правителствата едва сега се събуждат за проблема. Казано просто, как ще се зареждат всички тези електромобили?

Настоящият брой обществени зарядни устройства - 1.3 млн., не отговаря на нуждите на бързо разрастващия се електрически парк в света. Според оценка на Международната агенция по енергетика (IEA) до края на това десетилетие ще са необходими 40 млн. точки за зареждане, което ще изисква годишна инвестиция 90 млрд. долара с наближаването на 2030 г. Ако трябва да бъдат постигнати нулевите цели, до 2050 г. светът ще се нуждае от не по-малко от 200 млн. обществени точки за зареждане.


РЕКЛАМА
Със сигурност е вярно, че настоящите обещания на правителствата за постепенното премахване на автомобилите с ICE и прехода към EV означават, че продажбите, съответстващи на нетните цели, изглеждат малко вероятни. Въпреки това, ако темпът на купуване на EV е по-бавен от очакваното, сумите, които светът трябва да похарчи за инфраструктура за зареждане, все още са невероятни. При по-бавен сценарий, предвиден от BloombergNEF (BNEF), при който навлизането на EV продължава да нараства с падането на цените на батериите, а продажбите достигат малко под една трета от всички превозни средства до 2030 г., приблизително 600 млрд. долара инвестиции все още ще са необходими до 2040 г. Това би осигурило по-малко зарядни устройства, отколкото предвижда МАЕ - 24 млн. обществени точки до 2040 г. и 309 млн. общо. Ако нетната нула трябва да бъде постигната до 2050 г., BloombergNEF изчислява, че общата необходима инвестиция ще бъде огромните 1.6 трлн. долара.

Към проблема с малкото обществени зарядни устройства добавете и лошите оперативни данни на индустрията за зареждане досега. На хартия броят в момента надвишава това, което според някои власти е необходимо. Европейската комисия например смята, че на всеки десет електрически превозни средства е необходимо едно обществено зарядно устройство. Според консултантската компания Boston Consulting Group (BCG) сега има пет EV на точка за зареждане в Европейския съюз и Китай и девет в Америка.

Реалността е коренно различна. Според проучване на зарядните устройства в Китай от Volkswagen (VW) неработещите, или ICEd, зарядни устройства (тези, блокирани по невнимание или умишлено от автомобили с изкопаеми горива) означават, че само 30-40% от китайските публични точки - сега има 1 млн., са на разположение по всяко време. Може да се предположи какво е положението в ЕС и Америка.

Дори важни фигури в бранша имат интересни преживявания. Главният изпълнителен директор на VW Херберт Диес се оплака това лято в социалната мрежа LinkedIn, че почивката му е минала не толкова гладко, защото Ionity, европейската мрежа за зареждане, има твърде малко точки на прохода Бренер, между Австрия и Италия. Съоръженията за зареждане на фирмата в Тренто в Северна Италия не са от особено качество. "Всичко, но не и първокласно зареждане", написа той. Това, че Volkswagen е собственик на Ionity, направи критиките още по-сериозни.

Тревожността от обхвата и възможността за обществено зареждане е огромен проблем (виж графиката). В неотдавнашно проучване на консултантите от AlixPartners в седемте страни, които съставят 85% от световните продажби на електромобили, високите цени на автомобилите са на трето място в списъка на основните причини да не се премине към тях; останалите четири са свързани със зареждането.

За да оцените предизвикателството и как ще се справите с него, трябва да се започне с основата. Едно голямо предимство на електромобилите е, че можете да заредите у дома или на работното място, ако работодателят ви е инсталирал зарядно устройство като бонус. В Америка 70% от домовете имат гараж, където може да бъде инсталирано зарядно устройство (числото е по-малко в Европа и Китай). BCG изчислява, че енергийното потребление за домашно и работно зареждане през 2020 г. представлява почти три четвърти от общото в Америка, около седем десети в Европа и три пети в Китай.

Настоящите модели електрически автомобили притежават батерии с пробег от около 250 мили (400 км). Някои преминават над 400 мили. Средният американец кара 30 мили на ден според Bank of America. Европейците и китайците карат по-малко. Това означава, че два вида зарядни устройства са необходими, за да заредят превозните средства или да им дадат по-голям заряд през нощта у дома или през работния ден. Най-бавният вид зарядно устройство, осигуряващо до пет мили на час, може да го направи. Същото правят и зарядните устройства "ниво 2", които осигуряват около 10-20 мили. Тези зарядни устройства също са "леки" за портфейла. Използването на добри контакти, които струват само няколкостотин долара (те често се субсидират от правителствата), дават на водачите най-евтините тарифи за електроенергия.

Ограничения
Независимо от това зареждането вкъщи и на работното място поставя ограничения за шофьорите. Тъй като собствеността на EV се разпространява от по-заможни домакинства към хора, живеещи в апартаменти или жилища без възможност да ги зареждат в дома, обществената мрежа става все по-важна. В Америка, Европа и Китай се очаква да нарасне търсенето на обществени зареждащи устройства в сравнение с частни.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Източник и продължение: capital.bg
Коментари

Добави коментар

Реклама