Новини » Еко-ауто

Електроколите в Европа за пръв път се продават повече от тези на дизелAdmin21.01.2022г 

Електроколите в Европа за пръв път се продават повече от тези на дизел

Продажбите на електрически автомобили в Европа през декември са изпреварили за пръв път тези на дизеловите модели, след като шофьорите продължават да избират субсидирани превозни средства без емисии, съобщава Капитал. Над 1/5 от новите автомобили, продадени в 18 европейски държави, в това число и Великобритания, се задвижват с батерии, докато продажбите на дизелови автомобили са спаднали до под 19%, показват данните на независимия автомобилен анализатор Матиас Шмид, който проучва 18 страни от Западна и Централна Европа.

Продажбите на електрически автомобили се покачват стабилно благодарение на правителствените субсидии, както и на стриктните регулации, въведени през 2020 г., каращи европейските автомобилни производители да продават повече автомобили с ниски емисии. Тази тенденция се ускорява през последното тримесечие на миналата година, след като Tesla показва, че може да се адаптира по-добре към затрудненията във веригите за доставка на полупроводниците от своите конкуренти, доставяйки рекордните 309 хил. електрически автомобила.

Европейските производители също стимулират продажбите на електрическите си модели през декември, за да намалят въглеродния отпечатък на своите автомобили и да избегнат плащането на глоби на Европейския съюз, съобщава Financial Times. Компаниите приоритизират производството на най-доходоносните си модели, най-вече SUV, по време на кризата с полупроводниците. В резултат на това в Западна Европа са продадени рекордните 176 хил. електрически автомобила през декември, което е с над 6% повече на годишна база. За сравнение - за същия месец са продадени 160 хил. броя дизелови автомобили. Въпреки че продажбите на дизелови автомобили се свиват, те все още са над тези на електрическите коли през първите девет месеца на миналата година, сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители. За този период са регистрирани 2.3 млн. нови дизелови коли, което е спад с 26% спрямо 2020 г. Продадените електрически коли са 801 хил., което е ръст с 91% на годишна база.

Постоянно надолу
Продажбите на дизеловите автомобили са в постоянен спад, след като преди няколко години стана ясно, че Volkswagen е измамила с тестове за въглеродните емисии на своите дизелови двигатели, монтирани на 11 млн. автомобила. Дотогава продажбите на дизеловите модели са били над половината, продадени в 18-те европейски държави.

Volkswagen поддържа своята позиция като водещ производител на електрически автомобили в Западна Европа, като за 2021 г. компанията е продала повече от 310 хил. коли, задвижвани с батерии, от общо 3.5 млн. броя. Освен новите електрически модели забраната за остарелите дизелови автомобили, както и повишените данъци за дизела на ключовите пазари допълнително затрудняват продажбите на дизелови автомобили, казва Шмид.

Източник: Капитал
Коментари

Добави коментар

Реклама